İhmal edilen eğitim programında tartışmalı konuların ilk ve ortaokul öğretim programları bağlamında incelenmesi
The investigation of the controversial issues in the null curriculum in the context of elementary and secondary school curricula
  1. Tez No: 542179
  2. Yazar: ŞEFİKA TATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY CEM ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tartışmalı konular, Eğitim programı türleri, İhmal edilen eğitim programı, Genel nitel araştırma, Controversial issues, Curriculum types, Null curriculum, Basic qualitative research
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 295
Özet
Bu araştırmada eğitimin paydaşlarından olan öğretmen, öğretim elemanı ve eğitim sendikası temsilcilerinin görüşlerine dayalı olarak, Türkiye'deki tartışmalı konuların belirlenmesi ve ilk-ortaokul öğretim programlarının tartışmalı konular bağlamında incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, betimsel modelde genel nitel araştırma deseninde tasarlanmıştır. Araştırmanın katılımcıları; 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Eskişehir ili merkez ilk ve ortaokullarında görev yapan sınıf, din kültürü ve ahlak bilgisi, Türkçe, sosyal bilgiler, fen bilimleri, matematik ve İngilizce alanlarından olmak üzere yirmi altı öğretmen; üniversitelerin eğitim bilimleri, matematik ve fen bilimleri, Türkçe ve sosyal bilimler, temel eğitim, yabancı diller ve güzel sanatlar eğitimi anabilim dallarında eğitim vermekte olan iki yüz elli öğretim elemanı ve beş eğitim sendikasının temsilcilerinden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri öğretmenlerden yarıyapılandırılmış görüşmeler; öğretim elemanları ve eğitim sendikası temsilcilerinden açık uçlu anketler yoluyla toplanmıştır. Ayrıca, ilk ve ortaokullarda okutulan zorunlu derslerin öğretim programları doküman incelemesi yoluyla incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen tüm verilerin analizinde tümevarımsal analiz; yarıyapılandırılmış görüşmelerin analizinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, Türkiye'de tartışmalı konular belirlenmiş ancak bu tartışmalı konuların ilk ve ortaokulda okutulan zorunlu derslerin öğretim programlarının amaç, içerik ve öğrenme-öğretme süreçleri bağlamında ihmal edilen eğitim programı kapsamında kaldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the controversial issues in Turkey based on the views of some of education stakeholders such as teachers, instructors and delegates of education unions; and analyze the curricula of elemantary education in the context of those controversial issues. The research design of the study is basic qualitative research which is one of the descriptive research models. The participants of the study were twenty six class, religious culture and ethics, Turkish, science, maths and English teachers who taught in public elementary and secondary schools in the center of Eskişehir in 2016-2017 school year; two hundred and fifty instructors from the departments of universities' educational sciences, maths and science, Turkish and social sciences, primary education, foreign languages and fine arts; and the delegates of five education unions. The data were collected through semi-structured interviews with teachers and open ended questionnaires with instructors and the delegates of education unions. Besides, the curricula of compulsory courses in elemantary education were analyzed through document analysis. Inductive analysis method was used to analyse all the data collected through research and content analysis was used to analyze the semi-structured interviews. The study revealed that the controversial issues which were identified by the help of education stakeholders were covered at the least within the aim, content and instruction components of curricula of compulsory courses in elemantary education, in other words it was null curriculum.