Türkiye'de bulunan yaban keçileri (capra aegagrus) ve ankara keçileri arasındaki sitokrom b polimorfizminin araştırılması
Investigation of cythocrome b polymorphism beetwen wild goats (capra aegagrus) and angora goats in Turkey
- Tez No: 542219
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Keçi, mtDNA, cyt b, Goat, mtDNA, cyt b
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Sunulan bu çalışmada, Yaban Keçileri ile Ankara keçileri arasındaki mtDNA cyt b bölgesinde bulunan polimorfizmlerin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla 108 adet Yaban keçisi ve 60 adet Ankara keçisi kullanılmıştır. Hayvanlardan alınan kan örneklerine; sırasıyla Standart fenol/kloroform yöntemi kullanılarak DNA izolasyonu yapılmıştır. Polimeraz zincir reaksiyonu ile mtDNA cyt b bölgeleri çoğaltılmıştır. PZR ürünleri Beckman Coulter CEQ-8000 Genetik Analiz Sistemi kullanılarak DNA dizi analizi yapılmıştır. İstatistiksel analizlerde temel parametreler olan polimorfik bölge sayısı Yaban keçilerinde 46, Ankara Eskişehir hattı keçilerinde 5 ve Ankara Lalahan hattı keçilerinde 4 olarak bulunmuştur. Haplotip sayısı Yaban keçilerinde 30, Ankara Eskişehir hattı keçilerinde 6 ve Ankara Lalahan hattı keçilerinde 5 olarak bulunmuştur. Bu haplotiplerin farklılaşması Yaban keçilerinde 0,902±0,012, Ankara Eskişehir hattı keçilerinde 0,616±0,090 ve Ankara Lalahan hattı keçilerinde 0,405±0,106 olarak hesaplanmıştır. Nükleotid farklılaşması Yaban keçilerinde 0,02596±0,00118, Ankara Eskişehir hattı keçilerinde 0,00227±0,00044 ve Ankara Lalahan hattı keçilerinde 0,00150±0,00045 olarak hesaplanmıştır. Yapılan analizlerde, Ankara keçilerinin ve Yaban keçilerinin genetik olarak birbirine yakın olduğu görülmüştür. Haplotip sayıları göz önüne alındığında Ankara keçileri az sayıda haplotipe sahip iken, Yaban keçilerinin çok sayıda ve genel olarak özgün haplotipe sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yapılan analizlerde Ankara keçilerinin Eskişehir ve Lalahan diye tabir edilen hatlarının genetik olarak bir farklılığının bulunmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the polymorphisms in the mtDNA cyt b region between the wild goats and the Ankara goats. For this purpose, 108 wild goats and 60 Ankara goats were used. Blood samples taken from animals; DNA isolation was performed using a standard phenol / chloroform method. mtDNA cyt b regions were amplified by polymerase chain reaction (PCR). PCR products were subjected to DNA sequence analysis using the Beckman Coulter CEQ-8000 Genetic Analysis System. The number of polymorphic regions, which are the basic parameters, were found to be 46 in wild goats, 5 in Ankara Eskişehir line and 4 in Ankara Lalahan line goats. The numbers of haplotypes were found to be 30 in wild goats, 6 in Ankara Eskişehir line and 5 in Ankara Lalahan line goats. Differentiation of these haplotypes was calculated as 0,902±0,012 in wild goats, 0,616±0,090 in Ankara Eskişehir line goats and 0,405±0,106 in Ankara Lalahan line goats. Differentiation of these nucleotide was calculated as 0,02596±0,00118 in wild goats, 0,00227±0,00044 in Ankara Eskişehir line goats and 0,00150±0,00045 in Ankara Lalahan line goats. In the analyzes, it was seen that the Ankara goats and wild goats were genetically similar. Considering the number of haplotypes, while Ankara goats have a small number of haplotype, wild goats have a large number and have a generally original haplotype. In addition, it was determined that there was no genetic difference between the Ankara goats of Eskişehir and Lalahan.