Türkiye'de bulunan evcil ve yaban keçilerinin genetik benzerlik ve farklılıklarının mikrosatellitlerle araştırılması
Investigation of genetic similarities and differences among domestic and wild goats in turkey
- Tez No: 422816
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Keçi, mikrosatellit, genetik çeşitlilik, Goat, microsatellite, genetic diversity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TÜRKİYE'DE BULUNAN EVCİL VE YABAN KEÇİLERİNİN GENETİK BENZERLİK VE FARKLILIKLARININ MİKROSATELLİTLERLE ARAŞTIRILMASI İsmail Selim YILDIRIM Biyokimya (VET) Anabilim Dalı YÜKSEK LİSANS TEZİ / KONYA-2015 Populasyonların moleküler düzeyde karakterizasyonu, populasyon içi ve populasyonlar arası genetik uzaklıkların belirlenebilmesine olanak sağlar. Bu amaçla mikrosatellitler; doğal seçilimden etkilenmedikleri ve populasyon içi ve arası farklılaşmaları zamana ve mutasyon hızına bağlı olarak doğrudan yansıttıkları için populasyon genetiği çalışmalarında sıklıkla tercih edilmektedir. Sunulan bu çalışmada Kilis, Shami, Honamlı, Saanen, Kıl ve Ankara Keçisi ile Yaban keçileri arasındaki genetik benzerlik ve farklılıklar 320 adet birey kullanılarak araştırılmıştır. Standart fenol/kloroform yöntemi kullanılarak DNA izolasyonu yapılmıştır. Toplam 20 farklı lokus (MM12, ILSTS030, CSSM39, RT1, CSRP26, ETH10, BMC1009, BM848, INRABERN172, ILSTS11, TGLA122, ILSTS05, ETH152, CSSM43, IDVGA29, FCB20, INRA05, BM203, FCB304, MB25) kullanılarak polimeraz zincir reaksiyonu ile mikrosatellit bölgeleri çoğaltılmıştır. PZR ürünleri Beckman Coulter CEQ-8000 Genetik Analiz Sistemi kullanılarak kapiller elektroforeze tabi tutulmuş ve markör genotipleri (allelleri) belirlenmiştir. İstatistiksel analizlerde temel parametreler olan toplam allel sayısı, allel frekansları, gözlenen heterezigotluk (Ho), beklenen heterezigotluk (He), Hardy-Weinberg Dengesine (HWE) uygunluk parametreleri hesaplanmıştır. Toplam allel sayılarınınfarklı lokuslar için 4 ile 25 arasında değiştiği gözlenmiştir. Ortalama gözlenen heterezigotluk (Ho) değerlerinin 0.499 ile 0.632 arasında, beklenen heterezigotluk (He) değerlerinin ise 0.609 ile 0.705 arasında değiştiği belirlenmiştir. Yapılan Structure analizi ve FCA grafiğine göre Yaban keçilerinin genetik olarak diğer evcil keçilerden daha saf olduğu ve ayrı olarak gruplanabildiği gözlemlenmiştir. Ayrıca yapılan analizlerde Ankara keçilerinin Eskişehir ve Lalahan diye tabir edilen hatlarının genetik olarak bir farklılığının bulunmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY REPUBLIC of TURKEY SELCUK UNIVERSITY HEALTH SCIENCES INSTITUTE INVESTIGATION OF GENETIC SIMILARITIES AND DIFFERENCES AMONG DOMESTIC AND WILD GOATS IN TURKEY İsmail Selim YILDIRIM Department of Biochemistry (VET) MASTER THESIS / KONYA-2015 Characterization of populations on molecular level makes it possible to define genetic distances among and between the populations. For this purpose, microsatellites are frequently preferred for that they are not subject to natural selection and that they show variations among and between populations directly according to time and mutation speed. In this study, the genetic similarities and differences between Kilis, Shami, Honamlı, Saanen, Hair, Angora and Wild goats were investigated through the use of 320 individuals. DNA isolation was conducted through standard phenol/chloroform method. By using 20 different locus, polymerase chain reaction and microsatellite regions were multiplied. Though the uses of Beckman Coulter CEQ-8000 Genetic Analysis System, PZR products were electrophoresed and their marker genotypes were identified. Total number of alleles (which are the basic parameters in statistical analysis), heterozygosis with observed allele frequencies, expected heterozygosis and Hardy-Weinberg Equilibrium compatibility parameters were calculated. It was observed that the number of total alleles vary between 4 and 25 for different loci. While observed average heterozygosis value differ between 0,499 and 0,632, it was seen that expected heterozygosis is between 0,609 and 0,705. According to Structure analysis and FCA graph, it was observed that Wild goats are genetically purer than other domestic goats and that they can be classified separately. Furthermore, it was found that there were no genetic differences between Ankara goats Eskişehir and Lalahan genres.