Adamantan halkası taşıyan bir seri spirotiyazolidinon yapısındaki bileşiğin sentezi yapılarının aydınlatılması
Synthesis, structural identification of A series of spirothiazolidinone derivatives bearing adamantane ring
- Tez No: 542240
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Adamantan, spirotiyazolidinon, sentez, sitotoksisite, Adamantane, spirothiazolidinone, synthesis, cytotoxicity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmada, adamantan halkası taşıyan spirotiyazolidinon yapısında yeni bileşikler (4a-g) sentezlenmiş ve sitotoksik etkileri incelenmiştir. Bu amaçla önce adamantan-1-karboksilik asitin (1) metanoldeki çözeltisine derişik sülfürik asit ilavesiyle metil adamantan-1-karboksilat (2) elde edilmiştir. Metil adamantan 1-karboksilat'ın hidrazin hidrat ile reaksiyonu sonucunda elde edilen adamantan-1 karboksilik asit hidrazidinin (3) susuz toluendeki çözeltisine siklopentanon / sikloheksanon/ sübstitüe sikloheksanon bileşiği ilavesi ve ardından merkaptosüksinik asit ile siklize edilmesiyle [4-(adamantan-1-karboksamido)-3-okso-1-tiya-4-azaspiro[4.4]nonan-2-il]asetik asit (4a) ve [4-(adamantan-1-karboksamido)-8-nonsübstitüe/ sübstitüe-3-okso-1-tiya-4-azaspiro[4.5]dekan-2-il]asetik asit (4b-g) türevi bileşikler kazanılmıştır. Bileşiklerin oluşum mekanizmaları tartışılmış ve yapıları elementel analiz, UV, IR, 1H-NMR, 13C-NMR ve kütle spektroskopileri ile aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, new spirothiazolidinone compounds bearing adamantane ring were synhtesized their cytotoxic effects were investigated. For this purpose, initially, obtained methyl adamantane-1-carboxylate (1) by the addition of concentrated sulfuric acid into the solution of adamantane-1-carboxylic acid in methanol was reacted with hydrazine hydrate. By the addition of cyclopentanone / cycylohexanone/ substituted cycylohexanone compounds into adamantane-1- carbohydrazide (3) was cyclized with mercaptosuccinic acid in absolute toluene, [4-(adamantane-1-carboxamido)-3-oxo-1-thia-4-azaspiro[4.4]nonan-2-yl]acetic acid (4a) and [4-(adamantane-1-carboxamido)-8-nonsubstitued/ substitued-3-oxo-1-thia-4-azaspiro[4.5]decane-2-yl]acetic acid (4b-g) derivatives were obtained. Chemical formation mechanisms of the compounds were discussed and the structures were enlightened by elementel analysis, UV, IR, 1H-NMR, 13C-NMR and mass spectral data.