Primipar kadınlarda sağlık okuryazarlığı ve emzirme tutumu arasındaki ilişki
Relationship between health literacy and breastfeeding attitude of primipar women
- Tez No: 542318
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜŞRA CESUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Primipar Kadınlar, Sağlık Okuryazarlığı, Emzirme Tutumu, Ebelik, Primipar Women, Health Literacy, Breastfeeding Attitude, Midwifery
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırma, doğum sonu dönemde olan annelerin sağlık okuryazarlığı ve emzirme tutumu arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, tanımlayıcı tiptedir. Araştırmanın örneklemini; Sivas Numune Hastanesi Doğum Sonu servisinde yatmakta olan, çalışmaya alınma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden postpartum dönemde 311primipar kadınlar oluşturmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından 04.05.2018-20.07.2018 tarihleri arasında yüz yüze görüşme yöntemiyle Kişisel Bilgi Formu, Yetişkinler İçin Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği ve Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmeleri SPSS 22.0 programı ile değerlendirilmiştir. İstatiksel analizlerde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Araştırmaya katılan kadınların %46,9'u 25-30 yaş grubunda olup, yaş ortalaması 25,3±4,2'dür. Kadınların %36,9'u lise mezunu, %56,9'u çalışmıyor, %80,7'si çekirdek aile yapısında, %61,4'ü ilde yaşıyor ve %56,6'sının ekonomik durumu orta düzey olarak bulunmuştur. Çalışmaya katılan kadınların sağlık okuryazarlığı ölçeği toplam puanı 12,1±3,9, emzirme tutumunu değerlendirme ölçeği toplam puanı ise 103,8±11,2 olarak bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, kadınların yaş, eğitim durumu, eş eğitim durumu, ekonomik durumu algılama, çalışma durumu, aile tipi, doğum haftası, emzirme sıklığı ve biberon kullanma bakımından Yetişkinler İçin Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlendi (p0,05). Sağlık okuryazarlığı ölçeği puanları ile emzirme tutumunu değerlendirme ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamaktadır (p>0,05). Sağlık okuryazarlığı düzeyinin emzirme tutumunu etkilemediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the relationship between health literacy and breastfeeding attitude of the mothers who were in postpartum period. The research is descriptive. The sample of the research; In the postpartum period, 311 primipar women, who were hospitalized at the Sivas Numune Hospital, were eligible to participate in the study and accepted to participate in the study. The data were collected by the researcher using the Personal Information Form, Adult Health Literacy Scale and Breastfeeding Attitude Scale between 04.05.2018-20.07.2018. Statistical evaluations of the data were evaluated with SPSS 22.0 program. In statistical analyzes, the significance level was taken as 0.05. The mean age of women in the study is 25,37 ± 4,23 and 46,9% is in the 25-30 age group. Of the women, 36.9% were high school graduates, 56.9% did not work, 80.7% lived in nuclear family, 61.4% lived in the province and 56.6% of them were in the middle level. Total score of health literacy scale was found to be 12,1 ± 3,9 and total score of breastfeeding attitude was 103,8 ± 11,2. According to the results obtained from the study, it was determined that there was a statistically significant difference between the scores of age, education level, co-educational status, economic status, working status, family type, gestational week, breastfeeding frequency and use of feeding bottle for adults Health Literacy Scale scores (p 0.05). There was no statistically significant relationship between health literacy scale scores and the scores of breastfeeding attitude assessment scale (p> 0.05). It was found that the level of health literacy did not affect the breastfeeding attitude.