Ergenlerde ebeveyn ve arkadaşlara bağlanma kalitesinin incelenmesi ve depresif belirtiler ile ilişkisi
Investigation of the quali̇ty of parent and peer attachment and its relationship with depressive
  1. Tez No: 542397
  2. Yazar: NURAY YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Ebeveyn, Arkadaş, Ergen, Psikometrik Değerlendirme, Attachment, Parent, Peer, Adolescent, Psychometric Assessment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı; Ebeveyn ve Akran Bağlanma Envanteri'nin Revize Edilmiş Formunun (EABE-R) geçerlilik ve güvenirliğini değerlendirmek ve bir grup Türk ergen örnekleminin ebeveyn ve akran bağlanması ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi saptamaktır. Çalışmaya İstanbul ilinde bulunan iki liseden 14-17 yaş arasındaki 130'u erkek 470'i kız olmak üzere toplam 600 ergen katılmıştır. Çalışmada sosyo-demografik bilgi formu, Ebeveyn ve Akran Bağlanma Envanteri'nin Revize Edilmiş Formu (EABE-R), Çocuk İçin Depresyon Ölçeği (ÇDÖ) kullanılmıştır. İlk değerlendirmeden üç ay sonra, katılımcılardan EABE-R'yi tekrar tamamlamaları istenmiştir. İstatistiksel analiz, Sosyal Bilimler İstatistik Programı (SPSS) 21 ve LISREL 8.7 aracılığıyla yapılmıştır. Cronbach alfa katsayısı ve uyum derecesi ölçümleri EABE-R için belirlenmiştir. EABE-R'nin test–tekrar test güvenirliği, pearson momentler çarpımı korelasyon testi analiz edilmiştir. Depresyon düzeyleri üzerindeki bağlanma düzeylerinin ve sosyo-demografik değişkenlerin öngörebilirliği çok değişkenli doğrusal regresyon analiziyle test edilmiştir. EABE-R'nin hem ebeveyn hem de akran bağlanma bölümleri için olan Cronbach Alfa katsayıları 0.89'dur. EABE-R'nin uyum ölçümlerini kabul edilebilir standartlarda karşıladığı saptanmıştır. (Ebeveyn bölümü, x2/df =3,180, GFI=0,924, AGFI=0,911, CFI=0,900, RMSEA=0,074, RMR=0,032; Akran Bölümü x2/df=2,956,GFI=0,903,GFI=0,909,CFI=0,901,RMSEA=0,075,RMR=0,044). EABE-R'nin ebeveyn ve akran bölümleri ölçekleri ve alt ölçekleri için korelasyon katsayıları 0,9'dan büyüktür. Regresyon analizi; ebeveyn ve akran bağlanma düzeyleri ve yaşın anlamlı şekilde depresyon düzeylerini yordadığını göstermiştir. Bulgular, EABE-R'nin 14-17 yaş arasındaki ergenler için psikometrik özelliklerinin güçlü olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak, ebeveyn ve akran bağlanma puanları Türk ergenlerinin depresyon düzeylerini anlamlı bir şekilde yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate validity and reliability of the inventory of parent and peer attachment-revised Turkish version (IPPA-R-T), and relationship between parent and peer attachment characteristics and depression levels in a group of Turkish adolescents. Participants included a total of 600 people, 470 female and 130 male ages between 14 and 17 were recruited from two high schools in İstanbul. Sociodemographic data From, IPPA-R-T, Child Depression Inventory (CDI) were used. Three months after the first evaluation, the participants were requested to fulfill the IPPA-R-T, again. Statistical analysis was performed via Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 21 and LISREL 8.7. The test- retest reliebility of IPPA-R-T was analyzed by Pearson product moment correlation test. The predictability of the attachment scores and socio-demographic variables on depression levels was tested by multivariate linear regression analysis. The Cronbach's alpha coefficients for both parent and peer attachment parts of the IPPA-R-T were 0.89. The measures of goodness-of-fit of IPPA-R-T met the acceptable standards (Parental part,x2\df=3,180,GFI=0,924, AGFI=0,911,CFI=0,900, RMSEA=0,074, RMR=0,032; peer part, x2/df=2,956, GFI=0,903, GFI=0,909, CFI=O,901, RMSEA=0,075,RMR=0,044).The correlation coefficients for parent and peer part scales and subscales of IPPA-R-T were >0.9. Regression analysis indicated that parent and peer attachment levels and age significantly predict the depression levels. The results indicate that the psychometric properties of IPPA-R-T is good for adolescents aged between 14-17. Additionally, parent and peer attachment scores and age predict the depression levels in Turkish adolescents, significantly.