Kadın Öz Güven Ölçeği'nin geliştirilmesi
Development of women's Self-Confidence Scale
  1. Tez No: 542401
  2. Yazar: SALİHA YURTÇİÇEK ERGÜNTOP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Öz güven, ölçek geliştirme, geçerlilik, güvenirlik, Women, self-confidence, scale development, validity, reliability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Öz güven kadın için önemli bir duygusal gerekliliktir ve öz güven eksikliğinin kadın sağlığına ve yaşam kalitesine olumsuz yansımaları olabilmektedir. Öz güveni kadın ve erkeklerde farklı faktörler etkileyebilmektedir. Öz güven ile ilgili kadın ve erkek arasındaki fiziksel, sosyal ve diğer faktörleri göz önünde bulunduran bir ölçüm aracına gereksinim olduğu saptanmıştır. Bu nedenle metodolojik tasarımdaki bu araştırmanın amacı kadınlara özgü öz güveni değerlendiren bir ölçüm aracı geliştirerek literatüre kazandırmaktır. Araştıma İstanbul ilinde“Fatih, Bahçelievler, Ümraniye”bölgesindeki aile sağlığı merkezlerinde mental ve fiziksel durumu anket doldurmaya uygun olan 18 yaş ve üzeri 610 kadın ile gerçekleştirildi. Veriler“kişisel bilgi formu”ve araştırmacılar tarafından geliştirilen“Kadın Öz Güven Ölçeği”kullanılarak toplandı. Ölçek geliştirme sürecinde“KMO ve Barlett analizi, Lawshe tekniği, Doğrulayıcı faktör analizi, birleşen geçerliliği, Cronbach Alfa katsayısı, test-tekrar test analizi, Spearman Brown ve Guttman katsayıları, Madde analizi”kullanıldı. Araştırma sonucunda geliştirilen 38 madde ve“memnuniyet”,“sosyal ilişkiler”, içsel öz-güven“, ”görünüş“ ve ”performans“ olmak üzere 5 alt boyuttan oluşan ”Kadın Öz-Güven Ölçeği“nin Cronbach Alfa katsayısı oldukça iyi (0, 97) ve benzer ölçekle birleşen geçerliliği anlamlı (r=0,94) bulundu. Sonuç olarak, ”Kadın Öz Güven Ölçeği"nin kadınlarda öz güveni degerlendirmede geçerli ve güvenilir bir araç kullanılabileceği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Self-confidence is an important emotional necessity for women and lack of self-confidence can have a negative impact on women's health and quality of life. Different factors for men and women can affect self-confidence. It has been found that there is a need for a measurement tool that takes into account the difference between men and women about physical, social and other factors related to self-esteem. Therefore, the aim of this methodological research is to develop a measurement tool that evaluates the self-confidence of women. The study was conducted in the family health centers in“Fatih, Bahçelievler and Ümraniye”with 610 women who are 18 years old and older and eligible to fill the mental and physical condition of the questionnaire. The data were collected using a“personal information form”and a“Women Self-Confidence Scale”developed by the researchers.“KMO and Barlett analysis, Lawshe technique, Confirmatory factor analysis, convergent validity, Cronbach Alpha coefficient, test-retest analysis, Spearman Brown and Guttman coefficients, item analysis”were used in scale development process. At the end of the research, it was revealed that the“Women's Self-confidence Scale”consisted of 38 items and 5 sub-dimensions (“Satisfaction”,“social relations”, internal self-confidence“, ”appearance“ and ”performance“). ”The Cronbach alpha coefficient of the scale" was found very good (0, 97) and its validity was found significant (r = 0.94).