Öznel iyi oluşun yordanmasında psikolojik ihtiyaçların karşılanması, aile aidiyeti ve ebeveyn algısı rolünün incelenmesi
Fulfillment of psychological needs, perceptions of parents and family belonging in order to predict subjective well-being
- Tez No: 542451
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN KOCAYÖRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öznel iyi oluş, psikolojik ihtiyaçlar, aile aidiyeti, ebeveyn algısı, ergenler, Subjective well-being, psychological needs, family belonging, perception of parent, adolescents
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı temel psikolojik ihtiyaçlar, aile aidiyeti, anne algısı ve baba algısı değişkenlerinin öznel iyi oluş üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada öznel iyi oluş, temel psikolojik ihtiyaçlar, aile aidiyeti, anne algısı ve baba algısı değişkenlerinin okul türü, cinsiyet, ebeveyn eğitim durumu, kardeş sayısı, demografik değişkenleri ile arasındaki ilişki ilişkisel tarama modeli kullanılarak incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul'un Fatih ilçesinde dört farklı okul türünde eğitim gören 199'u erkek ve 209'u kız olmak üzere toplamda 408 lise 10. ve 11. Sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Anne-Baba Algısı Ölçeği, Temel Psikolojik İhtiyaçlar Ölçeği, Aile Aidiyeti Ölçeği ve Ergen Öznel İyi Oluş Ölçeği (EPOCH) kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler t testi, hiyerarşik regresyon analizi ve one way anova testleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre öznel iyi oluşun yordanmasında temel psikolojik ihtiyaçlar, aile aidiyeti, anne algısı ve baba algısı değişkenlerinin etkili olduğu görülmüştür. Erkek öğrencilerin öznel iyi oluş düzeyleri, kız öğrencilerin aile aidiyet düzeyleri ve baba algıları yüksek bulunmuştur. Bir kardeşi veya iki kardeşi olan öğrencilerin üç ve üzeri kardeşi olan öğrencilere göre aile aidiyetleri ve baba algıları daha yüksek bulunmuştur. Üç ve üzeri kardeşi olan öğrencilerin bir kardeşi olan öğrencilere göre anne algıları daha düşük bulunmuştur. Ergenlerin temel psikolojik ihtiyaçlar, aile aidiyeti, anne algısı ve baba algısı düzeyleri anne-baba eğitim durumuna göre farklılaşmamakta, öznel iyi oluş düzeyi baba eğitim durumuna göre farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the effects of basic psychological needs, family belonging, mother perception and father perception on subjective well-being. In this research, the relationship between subjective well-being, family belonging, basic psychological needs, mother perception and father perception variables, type of school, gender, parental education status and number of siblings were investigated by using relational screening model. The sample of the research consisted of 408 high school 10th and 11th grade students, 199 male and 209 female students who were educated in four different school types in Fatih, İstanbul. Mother-Father Perception Scale, Basic Psychological Needs Scale, Family Commitment Scale and Adolescent Subjective Well-being Scale (EPOCH) were used to collect data. Independent samples t-test, hierarchical regression analysis and one-way anova tests were used to analyze the data. It was seen that basic psychological needs, family belonging, mother perception and father perception variables were effective in predicting subjective well-being. The female students family belonging levels and father perceptions, subjective well-being of male students, were found to be high. Students with one or two siblings have higher levels of family belonging and fathers perceptions than students with three and more siblings. Students who have one sibling have higher level of mother perception than the students who have three or more siblings. The basic psychological needs, family belonging, mother perception and father perception levels of adolescents do not differ according to their parents' education on the other hand father's educational status affect's the level of subjective well-being. vi