Tekirdağ'da köpeklerde kene enfestasyonu karakteristiğinin belirlenmesi
Investigation of tick infestation characteristics in dogs, in Tekirdag province, Thrace, Turkey
  1. Tez No: 542483
  2. Yazar: BERKAN URUÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SIRRI KAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Tekirdağ, köpek, kene, enfestasyon, mevsim, Tekirdag, dog, tick, infestation, season
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Dünya genelinde yaygın olan köpeklerin tahmin edilen sayısı 900 milyon civarındadır ve en az 200 milyonunun sokakta yaşadığı düşünülmektedir. Türkiye'de de hem sahipli hem de sokak köpeği popülasyonunun oldukça yüksek olduğu bilinmektedir. Köpekler insanlarla birlikte yaşasa da, insanların normalde pek girmediği doğal alanlara da sıklıkla giriş çıkış yapabilmektedirler. Birçok paraziter hastalığa sıklıkla maruz kalabilen köpeklerin, en azından bazıları için, insanlara kaynaklık edebileceği bildirilmektedir. Bu noktadaki riskin kesin boyutlarıyla ortaya konabilmesi adına, köpeklerle ilgili ayrıntılı çalışmalara ihtiyaç olduğu vurgulanmaktadır. Yapılan b1u çalışmada, 2017 yılında, Tekirdağ ilinde sahipli veya sokak hayvanı olan 1605 köpek kene yönünden incelenmiştir. Yapılan incelemelerde, köpeklerin 137'sinde (%8,54) en az bir tane olmak üzere, toplam 1033 keneye rastlanmıştır. Köpeklerin 115 (%83,94)'inden 868 (%84,03) Rhipicephalus sanguineus s.l. (Latreille, 1806), 5 (%3,65)'inden 13 (%1,26) Rhipicephalus spp.nimf, 8 (%5,84)'inden 11 (%1,07) Ixodes ricinus (Linnaeus, 1758), 7 (%5,11)'sinden 8 (%0,77) Haemaphysalis parva (Neumann, 1897), 4 (%2,92)'ünden 4 (%0,39) Ixodes acuminatus Neumann, 1901, 1 (%0,73)'inden 117 (%11,33) Ixodes kaiseri Arthur, 1957 ergin ile 12 (%1,16) I. kaiseri nimf toplanmıştır. Yapılan literatür taramalarına göre, I. kaiseri, I. accuminatus ve Ha. parva Türkiye'de ilk defa, Ha. parva dünyada ilk defa köpeklerde bildirilmiştir. Ayrıca, I. kaiseri için Trakya'da ilk, Türkiye'de ikinci bildirim yapılmış olup, ilk bildirim Ankara'da tilkilerden gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The estimated number of dogs over the world is around 900 million, and at least 200 million are thought to be living on the street. In Turkey, it is known that both owned and stray dog population is very high. Although dogs live close with people, they can often also wander in the natural areas where people do not normally enter. It is reported that dogs, which could be frequently exposed to many parasitic diseases, may be able to source humans for at least some of them. It is emphasized that there is a need for detailed studies about dogs in order to reveal the risk in this point. In this study, in 2017, 1605 dogs, owned or stray dogs in Tekirdag province, were examined. A total of 1033 ticks were found in 137 of the dogs (8.54%). Of the dogs 115 (83.94%), 868 (84.03%) Rhipicephalus sanguineus s.l. (Latreille, 1806), 13 (1.26%) of 5 (3.68%) of Rhipicephalus spp. nimf, from 8 (% 5,84) 11 (% 1,07) Ixodes ricinus (Linnaeus, 1758), 7 (% 5,11) of 8 (0.77%) Haemaphysalis parva (Neumann, 1897), 4 (%) Ixodesacuminatus Neumann, 1901, 1 (0.73%) of 117 (11.33%) Ixodes caiseri Arthur, 1957 adults and 12 (1.16%) I kaiseri nymph were collected. According to the literature search, I. kaiseri, I. accuminatus and Ha.parva are reported first time in Turkey in dogs, and Ha. Parva is first time reported in dogs in the world. Furthermore, I. kaiseri is reported for the first time in Thrace, and it was the second notification for Turkey which was held in Ankara at first from the fox as nymphs.