Çatalburun ırkı köpeklerinin baş bölgesinin bilgisayarlı tomografi (BT) ile görüntülenmesi
Computed tomographic (CT) examination of the head region in Çatalburun dogs
  1. Tez No: 947346
  2. Yazar: NURSENA GÜNERİ BOZTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SARIERLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Baş Bölgesi, Bilgisayarlı Tomografi, Köpek, Head Region, Computed Tomography, Dog
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Yerli bir ırkımız olan Çatalburun köpeklerinin en önemli özellikleri burun yapılarının ortadan ikiye yarılmış bir şekilde çatallı olmasıdır. Burun yapısı açısından değerlendirildiğinde Çatalburun köpekleri, İspanya'da bulunan Pacon Navarro (Old Spanish Pointer) köpekleri ve Bolivya'da bulunan Kaplan Tazısı (Double-nosed Andean Tiger Hound) ile büyük benzerlik göstermektedir. Bununla birlikte yaptığımız literatür taramalarında ne Çatalburun köpekleri ne de diğer iki ırk köpeğin baş bölgesinin bilgisayarlı tomografi ile görüntülenmesiyle ilgili bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu tez çalışması ile ülkemize özgü bu ırkın kafatasının BT ölçümlerini ilk defa ortaya koymakla birlikte aynı zamanda ırkın tanınırlığının artırılması da amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, baş bölgesi ile ilgili bir patolojisi olmayan, farklı sebeplerle klinik muayene ve tomografi çekimi ihtiyacı duyulan farklı yaş ve cinsiyette 10 adet köpek üzerinde gerçekleştirilmiştir. Anestezi indüksiyonu için v.cephalica antebrachii'ye damar içi (i.v) 6 mg/kg dozunda propofol (Propofol, 10 mg/mL, Polifarma®, Tekirdağ, Türkiye) ile sağlandı, ardından isoflurane (2% Isoflurane® USP, USA) ile devam ettirildi. BT çekimi sırasında olası komplikasyonlara karşı acil müdahale ekipmanları ve ilaçlar hazır bulunduruldu. BT çekimi için Vimago GT 30 marka BT cihazı, anestezi için RWD marka R419 model otomatik ventilatörlü anestezi cihazı ve RWD marka R640 model Isoflurane vaporizatörü kullanıldı. Köpekler BT masası üzerinde, sternal yatış pozisyonunda, ağız açık bir şekilde sabitlendi. Elde edilen DICOM formatındaki görüntüler RadiAnt DICOM Viewer programına aktarılarak Tarama sonucu elde edilen transversal görüntüler ile bunlardan oluşturulan dorsal ve sagittal görüntüler üzerinden ölçümler gerçekleştirildi. Bulgular: Her olguda her bir ölçüm için 3'er defa tekrarlandı ve ortalamaları alındı. Yaş ve cinsiyet gözetmeksizin yapılan değerlendirmelerde, kafatası uzunluğu 16,51±0,45 cm, kafatası bazal uzunluğu 16,35±0,43 cm, kafatası genişliği 10,96±0,20 cm, kafatası yüksekliği 4,80±0,07 cm, neurocranium uzunluğu 10,14±0,10 cm, neurocranium bazal uzunluğu 7,26±0,13 cm, neurocranium genişliği 6,22±0,09 cm, neurocranium yüksekliği 4,80±0,07 cm, facial uzunluğu 6,65±0,26, facial bazal uzunluğu 9,01±0,28 cm, facial genişlik 1 9,01±0,28 cm, facial genişlik 2 6,90±0,13 cm, facial genişlik 3 3,77±0,11 cm, facial genişlik 4 4,07±0,09 cm, facial yükseklik 1 5,16±0,12 cm, facial yükseklik 2 2,51±0,12 cm, foramen magnum yüksekliği 1,84±0,06 cm, foramen magnum genişliği 2,12±0,05 cm, ön mandibular genişliği 2,26±0,08 cm, arka mandibular genişliği 8,27±0,14 cm, mandibular uzunluk 13,67±0,27 cm, nazal uzunluk 1 6,65±0,26 cm, nazal uzunluk 2 5,34±0,24 cm, kraniofacial açı 15,65±0,43 cm, kafatası indeksi 66,71±1,57, Facial indeks 166,83±6,20, cranial indeksi 61,40±0,94 ve foramen magnum indeksi 87,57±5,07 olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Tarsus Çatalburun köpeklerinin kafatası ile ilgili detaylı ölçümler BT görüntüleri üzerinden ilk defa bu çalışmayla ortaya konmuştur. Yapılan kafatası ölçümlerinde FU, FY2, FMY, FMG, NU1 ve KFA ortalama değerleri dişi köpeklerde erkek köpeklere göre daha yüksek iken geri kalan kafatası ölçüm değerleri erkek köpeklerde daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The most important characteristic of our native breed of Pointer dogs is that their nose is forked in the middle. When evaluated in terms of nose structure, Catalburun dogs are very similar to Pacon Navarro (Old Spanish Pointer) dogs in Spain and Double-nosed Andean Tiger Hound in Bolivia. However, in our literature searches, we did not find any study on the computerized tomography imaging of the head region of neither Catalburun dogs nor the other two breeds of dogs. With this thesis study, it is aimed to present the CT measurements of the skull of this breed, which is unique to our country, for the first time and at the same time to increase the recognition of the breed. Materials and Methods: The study was performed on 10 dogs of different ages and sexes without any pathology related to the head region, who needed clinical examination and tomography for different reasons. Intravenous (i.v) propofol (Propofol, 10 mg/mL, Polifarma®, Tekirdag, Turkey) at a dose of 6 mg/kg was administered into the v.cephalica antebrachii for induction of anesthesia, followed by isoflurane (2% Isoflurane® USP, USA). Emergency equipment and medications were kept ready against possible complications during CT scanning. Vimago GT 30 brand CT device was used for CT scanning, RWD brand R419 model automatic ventilator anesthesia device and RWD brand R640 model Isoflurane vaporizer were used for anesthesia. The dogs were fixed on the CT table in the sternal recumbency position with the mouth open. The DICOM format images obtained were transferred to RadiAnt DICOM Viewer program and measurements were performed on the transversal images obtained as a result of scanning and the dorsal and sagittal images generated from them. Results: Each measurement was repeated 3 times for each subject and averaged. Regardless of age and gender, skull length was 16.51±0.45 cm, cranial basal length 16.35±0.43 cm, cranial width 10.96±0.20 cm, cranial height 4.80±0.07 cm, neurocranium length 10.14±0.10 cm, neurocranium basal length 7, 26±0.13 cm, neurocranium width 6.22±0.09 cm, neurocranium height 4.80±0.07 cm, facial length 6.65±0.26, facial basal length 9.01±0.28 cm, facial width 1 9.01±0.28 cm, facial width 2 6.90±0.13 cm, facial width 3 3.77±0.11 cm, facial width 4 4,07±0,09 cm, facial height 1 5,16±0,12 cm, facial height 2,51±0,12 cm, foramen magnum height 1,84±0,06 cm, foramen magnum width 2,12±0,05 cm, anterior mandibular width 2,26±0,08 cm, posterior mandibular width 8,27±0,14 cm, mandibular length 13,67±0,27 cm, nasal length 1 6,65±0,26 cm, nasal length 2 5,34±0,24 cm, craniofacial angle 15,65±0,43 cm, skull index 66,71±1,57, facial index 166,83±6,20, cranial index 61,40±0,94 and foramen magnum index 87,57±5,07. Conclusion: Detailed skull measurements of Tarsus Catalburun dogs were presented for the first time in this study using CT images. The mean values of FU, FY2, FMY, FMG, NU1 and KFA were higher in female dogs than in male dogs, while the rest of the skull measurements were higher in male dogs.