Parathormon uygulamasının kemik grefti iyileşmesi ve lokal simvastatin üzerinde etkilerinin histopatolojik, histomorfometrik ve biyokimyasal olarak incelenmesi
Histopathologic, histomorphometric and biochemical evaluation of effects of parathormon application on bone graft healing and local simvastatin
  1. Tez No: 542549
  2. Yazar: MUSTAFA MERT AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜM AK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Parathormon, Kemik İyileşmesi, Simvastatin, Kemik Grefti, Yeni Zelanda Tavşanı, Parathormone, Bone Healing, Simvastatin, Bone Graft, New Zealand Rabbit
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Oral ve maksillofasiyal bölgede çeşitli nedenlerle oluşan kemik kayıplarının rekonstrüksiyonu önemlidir. Paratiroid hormon (PTH) kalsiyum ve potasyum dengesi ile kemik metabolizmasının önemli bir düzenleyicisidir. Aralıklı rekombinant insan PTH (rhPTH) uygulamasının kırık iyileşmesi ve osteoporoz üzerinde olumlu etkileri birçok hayvan ve klinik çalışma ile desteklense de, kemik iyileşmesi ve greft iyileşmesi üzerine etkilerini biyokimyasal markerlar aracılığıyla belirten çalışmalar oldukça nadirdir. Lokal Simvastatin uygulamasının osteoblastik aktiviteyi arttırdığı osteoklastik aktiviteyi ise azalttığı bildirilmiştir. Lokal simvastatin ile aralıklı rhPTH uygulamasını karşılaştıran çalışma literatürde bulunmamaktadır. Bu araştırmada amacımız paratiroid hormonun kemik iyileşmesi, kemik grefti iyileşmesi üzerine etkileri ve lokal simvastatin ile etkileşimlerinin histolojik, histomorfometrik ve biyokimyasal açıdan araştırılmasıdır. Yaptığımız hayvan çalışması sonucunda, aralıklı parathormon uygulamasının metabolik yan etki yapmadan kemik yapımını olumlu yönde etkilediğini, en fazla iyileşen grubun Parathormon verilen ve defektine greft konulan bölgede olduğu tespit edilmiştir. rhPTH verilen gruplarda kemik iyleşmesi, rhPTH verilmeyen gruplara göre anlamlı olarak daha iyi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Lokal simvastatin uygulamasının kemik iyileşmesini negatif yönde etkilediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Reconstruction of bone losses caused by various causes in the oral and maxillofacial region is important. Parathyroid hormone (PTH) is an important regulator of bone metabolism and calcium and potassium balance. Although intermittent recombinant human parathyroid hormone (rhPTH) administration has been shown to be a promising bone healing by the literatures, various animal studies and clinical trials have addressed the treatment of osteoporosis and fracture healing with the intermittent administration of rhPTH, whereas few studies have investigated the effects of rhPTH on graft healing and bone healing with biochemical markers. It has been reported that local application of Simvastatin promotes the osteoblastic activity and inhibits osteoclastic activity. No research can be found on comparing interrelation between rhPTH and simvastatin. In this study, our aim is to research on the short and long term effects of rhPTH on bone healing, bone graft healing and interrelation with local simvastatin application by histological, histomorphometric and biochemical study. As a result, it was determined that intermittent parathormone application had a positive effect on bone formation without any metabolic side effects. It was concluded that bone healing was significantly better in rhPTH-treated groups than in non-rhPTH-treated groups. It has been observed that local simvastatin application negatively affects bone healing.