Kırsal kesimde yaşayan öğrencilerle büyük şehirde yaşayan öğrencilerin kritik düşünme becerilerinin farkları
Comparison of critical thinking skills of students living in rural areas and students living in large cities
  1. Tez No: 542563
  2. Yazar: BEKİR DAVULCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kritik düşünme, Milli Eğitim, Öğrenci, Kırsal Kesim, Şehir Merkezi, Critical Reasoning, National Education, Students, Rural Areas, City Centre
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırma 2017-2018 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Konya ilimizin kırsalında ve merkezinde bulunan iki ortaöğretim lisesinde öğrenim gören öğrencilerin kritik düşünme beceri düzeylerini saptamak, okul, cinsiyete, kardeş sayısı, anne ve babanın eğitim düzeyi ve interneti kullanma gibi faktörleri karşılaştırmak, kırsal kesimde ve büyük şehirde yaşayan lise öğrencilerinin meraklılık, analitiklik, açık fikirlilik, kendine güven, doğruyu arama ve sistematik düşünme becerilerinin ne düzeyde olduğunu belirlenmesi ve kritik düşünme beceri düzeylerinin bağımsız değişkenler açısından değerlendirilmesi incelenmek suretiyle nicel araştırma yöntem ve teknikleri kullanılarak yapılandırılmıştır. Araştırmanın örneklem gurubunu Konya 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi'nde ve Bozkır Zengibar Anadolu lisesinde öğrenim gören 500'e yakın öğrenci gurubu üzerinde uygulanmıştır. Bu araştırmayla ilgili veriler Amerikan Felsefe Derneği'nin 1990 yılında gerçekleştirdiği Delphi projesi sonunda ortaya çıkan ve Facione ve Facione (1992) tarafından geliştirilen, özgün biçimi 75 sorudan ve yedi alt ölçekten oluşan, ancak Kökdemir(2003) tarafından Türkçeye çevrilerek, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapıldıktan sonra, altı alt ölçekten ve toplam 51 maddeden oluşan“California Eleştirel Düşünme Eğilimler Ölçeği”aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analiz edilmesi için SPSS 24 paket programından yararlanılmıştır. Araştırma kapsamında yapılan istatistiki analizlerde yöntem olarak; betimsel istatistikler (frekans, aritmetik ortalama, standart sapma); tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Tukey çoklu karşılaştırma testleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; hem kırsalda hem de büyük şehirde yaşayan öğrencilerin kritik düşünme beceri ve düzeyleri“orta düzeyde”bulunmuştur. Yüksek düzeyde kritik düşünme eğilim ve becerilerinin oranı çok düşüktür. Öğrencilerin kritik düşünme eğilim düzeylerinin yaşanılan yere göre açık fikirlilik alt ölçeğinde şehirde yaşayan öğrencilerin lehine anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research 2017-2018 and our countryside in the centre of Konya province in the Ministry of education in two secondary school level students who are studying in their critical thinking skills reviewed to determine, school , gender, number of siblings, parents educational level and factors such as using the internet to compare rural areas of inquisitiveness and high school students who live in large cities, entire functions, open-mindedness, self-confidence, what is the level of thinking skills and systematic searching for the truth determination of the level of the independent variables and critical thinking skills by using structured evaluation in terms of evaluation of quantitative research methods and techniques. The sample of the research group 15 Temmuz Şehitleri Konya Anatolian high schools, Anatolian high schools and nearly 500 students who study in a group of Bozkır Zengibar was applied. The data of this investigation in 1990 of the American Philosophical Society performs Facione and Facione Delphi, and emerged at the end of the project (1992), developed by the original format 75 questions and seven subscales,consisting of however Kokdemir (2003) will be translated into Turkish, and validity and reliability studies after the conclusion of the six sub-scales and 51 items in total and consists of“California critical thinking dispositions inventory”were collected through. 24 SPSS package program was used for data analysis. The scope of the research performed in statistical analysis methods; descriptive statistics (frequency, mean, standard deviation); one-way analysis of variance (ANOVA), followed by Tukey multiple comparison tests were used. According to research findings, both in the countryside and levels of critical thinking skills of the students who live in big cities and“moderate”are to be found. High-level critical thinking skills and dispositions and the rate is very low. The trend of the level of critical thinking students according to the place of living, the sub open-mindedness on the scale in favor of the students who live in the city are found to be significant.