Çarkıfelek (Passiflora caerulea L.) türünde indol bütirik asit uygulamalarının çelik köklenmesi ve fidan kalitesi üzerine etkisi
The effect of ındole butyrıc acıd doses on rootıng andseedlıng qualıty of çarkıfelek (Passiflora caerulea L.) specıes
- Tez No: 542587
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM MAVİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çelikle köklenme, IBA, dikim zamanı, söküm zamanı, fidan gelişimi, Cutting rooting, IBA, planting time, harvest time, seedlings growth
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışma, M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma seralarında Eylül 2013- Aralık 2014 arasında yürütülmüştür. Çalışmada Passiflora caerulea türü kullanılmıştır. Araştırmada değişik dozlarda (0, 500, 1000, 2000 ve 3000 ppm) IBA uygulamalarının, 2 farklı dikim zamanının (Şubat ve Ağustos)ve 2 farklı söküm zamanının (30 ve 45 günlük) çeliklerin köklenmesi ve fidan kalitesi üzerine olan etkisi incelenmiştir. Çelikler 1 göz içerecek şekilde alınmış, alınan çelikler kasalara dikilerek sisleme altında köklendirilmeye çalışılmıştır. Çeliklerde köklenme yüzdesi, köklenme durumu, kök sayısı, kök uzunluğu, kallus oluşturma oranı, yaprak sayısı, sürgün sayısı, sürgün uzunluğu gibi özelliklere bakılmıştır. Fidan kalitesinde ise fidan uzunluğu, fidan gövde kalınlığı, sürgün sayısı, sürgün uzunluğu ve çiçeklenme zamanı gibi özellikler incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; köklenme yüzdesi, köklenme durumu, kök sayısı ve kök uzunluğu üzerine IBA uygulamalarının yanı sıra farklı dikim ve söküm zamanları da etkili bulunmuştur. Dikim zamanı açısından erken ilkbahar dönemi çeliklerin köklenmesinde ve fidanların gelişiminde önemli etkilerde bulunmuştur. Yaz sonu alınan çeliklerde yeterli köklenme sağlanamamıştır. Erken ilkbahar döneminde 3000 ppm IBA dozu her iki söküm zamanında da çeliklerin köklenme oranı, kök sayısı ve kök uzunluğunu arttırmıştır. İki farklı söküm zamanını karşılaştırıldığında ise genel olarak bütün özelliklerde en iyi sonuçlar 45 gün sonra sökülen çeliklerden elde edilmiştir. Fidan kalitesi açısından ise hormon dozları kesin bir sonuç vermemiştir. 2015, 50
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF INDOLE BUTYRIC ACID DOSES ON ROOTING AND SEEDLING QUALITY OF ÇARKIFELEK (Passiflora caerulea L.) SPECIES This study was carried out in research greenhouse of M.K.U. Agriculture Faculty Horticulture Department in September 2013 - December 2014. Passiflora caerulea species was used in this study. The effect of different IBA doses (0, 500, 1000, 2000, 3000 ppm) application, two different planting date (February-August) and two different harvest time (30th and 45th days) on rooting of cutting and seedling quality was investigated in the study. Cuttings were prepared including one bud and then these cuttings were placed under misting unit for rooting. Several properties such as rooting percentage, rooting status, number of root, root length, callus rate, number of leaf, number of shoot and shoot length were observed. Seedling length, seedling trunk diameter, number of shoots, shoot length and blooming time characteristics were viewed. According to obtained results, effects of IBA applications, different planting and harvest time on rooting percentage, rooting scale, number of roots and root length have been determined statistically significant. In terms of planting time, early spring season has shown significant effects on rooting of cuttings and seedling development. When we compared two different harvest time, generally best results are observed on 45 day cuttings on all properties. Received seedlings end of the summer, rooting success was not achieved, enough. During the early spring season rooting rate, number of root and root length were increased in both harvested time by 3000 ppm IBA concentration. When we compare two different harvest time all the best overall results were obtained in the properties of seedlings removed after 45 days. In terms of seedling quality was inconclusive by the hormone doses. 2015, 50