Mobile shopping adoption by foundation university students in Turkey: An application of the Technology Acceptance Model (TAM)
Türkiye'de devlet üniversitesi öğrencilerinde mobil alışverişi kabul etmesi: Teknoloji Kabul Modeli uygulaması (TAM)
  1. Tez No: 542652
  2. Yazar: MOHAMAD ALLA NASSIF
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARİD HUSEYNOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil alışveriş, Algılanan kullanım kolaylığı, Algılanan Yararlılık, Risk, Kullanmaya yönelik tutum ve Mobil alışverişin davranışsal niyetleri, Mobile shopping, Perceived ease of use, Perceived Usefulness, Risk, Attitude toward using and, the Behavioral intention of using mobile shopping
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çevrimiçi kanal olarak Mobil Alışveriş, müşterileri bir şirketin markaları ve ürünleri hakkında bilgilendirmenin en yaygın kullanılan yoludur. Facebook, Instagram ve akıllı telefon programlarının birçoğu, satış geliri elde etmede yardımcı olan markaların imajını oluşturmanın en geleneksel yoludur. Günümüzde teknolojik gelişmelerle birlikte Internet, sosyal medya ve online pazarlama gibi yeni teknoloji ortamları ortaya çıkmıştır. Akıllı telefonun, programları ve sosyal medya araçlarını destekleyen etkileşimli olması gibi, çevrimiçi Mobil alışveriş teknolojisi ile bağlantılı çeşitli faktörler vardır; bu, markaların ve traditinal fiziksel işletmelerin satışa odaklanarak müşterilerini tanıtmanın ve hedef almanın yeni yolunu benimsemeye izin verir. Online mobil alışveriş, online mobil alışveriş eğlence, online mobil shooping ve online çevrimiçi mobil alışveriş erişilebilirlik tarafından inşa edilen mobil online alışveriş güven düzeyini thier ürünleri. Tüm bu faktörler, araştırmanın temelini oluşturmuş ve bu faktörlerin etkisinin, türkiye'de faoundation Üniversiteleri'nde mobil alış-veriş tarzına kabul edilen öğrencinin (satın alma davranışı) üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Türkiye'deki beş vakıf üniversitesinden 21- 45 yaş arası, bağımsız ve bağımlı değişkenler arasındaki ilişkiyi test etmek, doğrulayıcı faktör analizi (CFA) kullanmış, açıklayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi ve madde analizi (madde toplam korelasyonu ve Cronbach Alpha) Ölçeklerin geçerlik ve geçerlilik çalışmaları kapsamında. Doğrulayıcı faktör analizi ve yol analizi için AMOS 22 ve madde analizi, karşılaştırma ve ilişki testleri için SPSS 21 kullanılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve konuyla ilgili kapsamlı bir literatür taraması sonucunda formüle edilmiş olan ankette veriler toplanmıştır. Bu çalışma, mobil alışveriş riski ile mobil alışveriş kullanımının kullanılmasına yönelik tutum arasında önemli bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır (bağımsız değişkenler). Bu durum, mobil alışveriş kullanımının algılanan riski arttığında mobil alışveriş kullanım amacının azaldığı anlamına gelmektedir. Olumlu bir ilişki ise algılanan kolaylık arasındadır. Kullanım, algılanan Yararlılık, Kullanmaya yönelik tutum ve mobil alışverişi kullanmanın davranışsal niyeti.
Özet (Çeviri)
Mobile Shopping as Online channels is the most commonly used way of informing the customers about brands and products of a company. Facebook, Instagram, and a lot of smartphone programs are the most traditional ways for creating an image of brands that also help in generating sales revenue. In current times, with technological advancements, new technology mediums have emerged such as the Internet, social media and online marketing. There are various factors linked with the online Mobile shopping technology such as interactivity of the smart telephone which supporting programs and social mediums,which let the brands and traditional physical businesses attent to adapt to the new way of promoting and target there costumers through focusing on selling their products through the mobile online shopping trust level built by online mobile shopping , entertainment of online mobile shopping , offers of online mobile shopping and accessibility of online online mobile shopping. All these factors formed the basis of this research where the impact of these factors was evaluated on the (buying behavior) of a student in foundation Universities in turkey adapted to the mobile shopping style. In order to do so, data was collected from the respondents of age group 21 – 45 yrs from five foundation universities in turkey and to test the relationship among independent and dependent variables, confirmatory factor analysis (CFA) used exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis and item analysis (item-total correlation and Cronbach Alpha) were performed within the scope of reliability and validity studies of the scales. AMOS 22 were used for confirmatory factor analysis and path analysis and SPSS 21 for substance analysis, comparison, and relationships tests. The study used a quantitative research method and data was collected on a questionnaire which was formulated as a result of a comprehensive literature review on the subject matter. This study there are significant relationship between risk of mobile shopping and attitude toward using of using mobile shopping (independent variables) This means that when perceived risk of using mobile shopping increases, mobile shopping usage intention decreases. Whereas a positive relationship is among perceived ease of use, perceived Usefulness, Attitude toward using and the behavioral intention of using mobile shopping.