Üniversite öğrencilerinin öznel iyi oluş düzeyleri ile kişilerarası ilişki tarzları ve algılanan ebeveyn stilleri arasındaki ilişki
Relationship between subjective well-being levels and interpersonal relations styles and perceived parental styles of university students
  1. Tez No: 542677
  2. Yazar: FİGEN TEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ARTIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öznel iyi oluş, ilişkiler, ebeveyn stilleri, Subjective well-being, relationships, parentingstyles
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Öznel iyi oluş kavramı pozitif psikoloji alanında son yıllarda sık araştırılan bir konu olmaktadır. Kişiler arası ilişki tarzları ile algılanan ebeveyn stilleri arasındaki ilişkisi üzerine alan yazında çok az araştırma bulunmaktadır.Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin öznel iyi oluş düzeyleri ile kişilerarasi ilişki tarzlari ve algılanan ebeveyn stilleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığının incelenmesidir.Araştırmanın evreni rastgele örneklem yöntemiyle İstanbul ve Diyarbakır'da okuyan üniversite öğrencileri seçilmiş, 17-32 yaş arası 200 katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama aşamasında“Öznel İyi Oluş Ölçeği”,“Kişilerarası İlişki Tarzı Ölçeği”ve“Young Ebeveynlik Ölçeği”araçları kullanılmıştır. Öznel İyi Oluş ile Kişilerarası İlişki Tarzlarından Ketleyici/Zehirleyici İlişki puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde, orta dereceli, negatif korelasyon olduğu görülmüştür. Öznel İyi Oluş ile Kişilerarası İlişki Tarzlarından Besleyici İlişki puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde, orta dereceli, pozitif korelasyon olduğu görülmüştür. Öznel İyi Oluş ile algılanan anne ebeveynlik biçimlerinden kuralcı/kalıplayıcı, küçümseyici/kusur bulucu, duygusal bakımdan yoksun bırakıcı, sömürücü/istismar edici, aşırı koruyucu/evhamlı, kontrol etmeyen/sınırsız, kötümser/endişeli ebeveynlik biçimleri puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde negatif korelasyonların olduğu görülmüştür. Öznel İyi Oluş ile algılanan baba ebeveynlik biçimlerinden kuralcı/kalıplayıcı, küçümseyici/kusur bulucu, duygusal bakımdan yoksun bırakıcı, kontrol etmeyen/sınırsız, kötümser/endişeli, cezalandırıcı ebeveynlik biçimleri puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde, orta dereceli negatif korelasyonların olduğu görülmüştür.Ketleyici İlişki ile algılanan anne ebeveynlik biçimlerinden kuralcı/kalıplayıcı, küçümseyici/kusur bulucu, sömürücü/istismar edici, aşırı koruyucu/evhamlı, koşullu/başarı odaklı, aşırı izin verici/sınırsız, kötümser/endişeli, cezalandırıcı ebeveynlik biçimlerinin puan ortalamaları ile anlamlı düzeyde orta dereceli, pozitif korelasyonda oldukları görülmüştür. Besleyici İlişki ile algılanan anne ebeveynlik biçimlerinden kuralcı/kalıplayıcı ebeveynlik biçimlerinin puan ortalamaları ile anlamlı düzeyde pozitif korelasyonda oldukları görülmüştür. Duygusal bakımdan yoksun bırakıcı ebeveynlik biçimlerinin puan ortalamaları ile anlamlı düzeyde negatif korelasyonda oldukları görülmüştür. Ketleyici İlişki ile algılanan baba ebeveynlik biçimlerinden kuralcı/kalıplayıcı, küçümseyici/kusur bulucu, sömürücü/istismar edici, aşırı koruyucu/evhamlı, aşırı izin verici/sınırsız, kötümser/endişeli, cezalandırıcı, değişime kapalı/duygularını bastıran ebeveynlik biçimlerinin puan ortalamaları ile anlamlı düzeyde orta dereceli, pozitif korelasyonda oldukları görülmüştür. Besleyici İlişki ile algılanan baba ebeveynlik biçimlerinden duygusal bakımdan yoksun bırakıcı baba ebeveynlik biçimlerinin puan ortalamaları ile anlamlı düzeyde negatif korelasyonda oldukları görülmüştür. Kötümser/endişeli baba ebeveynlik biçimlerinin puan ortalamaları ile anlamlı düzeyde pozitif korelasyonda oldukları görülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda sonuçlar tartışılmış olup gelecekte yapılacak olan araştırmalara yön verebilecek önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of subjective well-being has been a frequent topic in the field of positive psychology in recent years. There is little research in the literature on the relationship between interpersonal relationship styles and perceived parental styles. The aim of this study is to investigate whether there is a significant relationship between subjective well-being levels of university students and interpersonal relationship styles and perceived parent styles. In the data collection phase, Öl Subjective Well-being Scale“,”Interpersonal Relationship Style Scale“and çeği Young Parenting Scale”were used. There was a significant, moderate, negative correlation between subjective well-being and interpersonal relationship styles among the Ketucu / Poisoning Relationship mean scores. There was a significant, moderate, positive correlation between the subjective well-being and the Interpersonal Relationship Styles. Significant negative correlations were found between subjective well-being and perceived maternal parenting forms, mean scores of prescriptive / repellant, condescending / defective, emotionally depriving, exploitative / abusive, overprotective / evasive, uncontrollable / infinite, pessimistic / anxious parenting forms. It was observed. It was seen that there were significant, moderate negative correlations between the mean scores of father parenting styles perceived as subjective well-being, prescriptive / defamatory, emotional deprivation, non-controlling / unlimited, pessimistic / anxious, punishing parenting forms. perceived maternal parenting forms prescriptive / overbearing, condescending / defecting, exploitative / abusive, overprotective / imperative, conditional / success oriented, over-permissive / limitless, pessimistic / anxious, punishing moderate and positive with mean scores of punishing forms of parenting correlations were observed. It has been observed that there are significant positive correlations with the mean scores of prescriptive / stiffening parenting forms which are perceived by the Feeder Relationship. Emotionally deprived parenting forms were found to have a significant negative correlation with the mean scores. Inhibiting Relationship with the perceived father of parenting forms prescriptive / stigger, condescending / flaw finder, exploitative / abusive, overprotective / anxious, over-permissive / limitless, pessimistic / anxious, punitive, off-the-parent / average of the forms of suppression of feelings with a significant level of feelings They were found to be in moderate, positive correlation. It has been observed that there is a significant negative correlation with the mean scores of fatherly parenting styles that are emotionally deprived of the father-parenting styles perceived by Nourishing Relationship. Pessimistic / anxious father parentage forms were found to be significantly correlated with mean scores. In line with the findings obtained from the research, the results were discussed and suggestions were made to guide the future researches.