Asetabuler displazide inkomplet üçlü pelvik osteotomisonuçları
Results of incomplete triple pelvic osteotomy in acetabular dysplasia
- Tez No: 542739
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH EREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Acetabular dysplasia, Incomplete triple pelvic osteotomy, Harris, Ömeroğlu
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: İnkomplet üçlü pelvik osteotomi tekniği ile ameliyat edilen asetabuler displazili hastaların, klinik ve radyografik sonuçlarının değerlendirilmesi ayrıca sonuçlara etkili faktörlerin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: S.B. Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi II.Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 1995-2009 yılları arasında tek cerrah tarafından inkomplet üçlü pelvik osteotomi uygulanan 50 asetabuler displazili hasta (58 kalça) geriye dönük olarak değerlendirildi. Hastaların 41'i (% 82) kadın ve 9'u (% 18) erkek idi. Hastaların 22'sinin (% 44) sol tarafına, 20'sinin (% 40) sağ tarafına ve 8'inin (% 16) her iki tarafına girişim uygulandı. Hastaların yaş ortalaması: 23,26 (14-47) ve ortalama takip süresi: 105,59 ay (8,8 yıl) idi. Hastaların tümünde etiyoloji gelişimsel kalça displazisi iken hastaların 17'si (% 34) daha önce aynı kalçaya yönelik cerrahi girişim geçirmiş idi. Ameliyat öncesi dönem ile son kontrolde osteoartrit derecesi Tönnis evreleme sistemi, klinik sonuçlar Harris skorlama sistemi ve radyolojik sonuçlar Ömeroğlu skorlama sistemine göre değerlendirildi. Bulgular: Son kontrolde; 57 kalçada (% 98,3) klinik iyi sonuç, 53 kalçada (% 91,4) radyolojik iyi sonuç izlendi. LCEA'da % 71,98; RCEA'da % 142,29; AA'da % 32,7; MAA'da % 20,99; AIA'da % 211,26; LAHI'da % 27,33; Harris Skoru'nda % 23,71 ve Ömeroğlu Skoru'nda % 59,94 düzelme kaydedildi. Komplikasyon oranı % 10,3 olarak belirlendi. Komplikasyon görülmesinin, klinik sonuçlara olumsuz yönde etkili olduğu; daha önce kalçaya yönelik girişim geçiren hastaların geçirmeyenlere göre ve ameliyat sonrası cross-over görülen hastaların görülmeyenlere göre klinik olarak daha çok iyileştiği; radyolojik sonucu kötü olan hastalarda, radyolojik sonucu iyi hastalara göre ileri osteoartritin (Evre 2 ve 3) daha fazla görüldüğü bulundu. LCEA, RCEA, LAHI'daki yetersiz düzelme oranlarının osteoartritin ilerlemesiyle ve LCEA, RCEA, AA, LAHI'daki düzelme oranlarının radyolojik sonuçlarla ilişkili olduğu saptandı. Ameliyat sırasındaki yaşın, ameliyat sonrası cross-over işareti gözlenmesinin ve tekniğin ilk uygulanmaya başladığı yıllarda ameliyat olmanın komplikasyon gözlenmesinde, osteoartritin ilerlemesinde ayrıca klinik ve radyolojik sonuçlar üzerinde etkili olmadığı bulundu. Sonuç: Asetabuler displazide inkomplet üçlü pelvik osteotomi, kalça cerrahisinde deneyimli cerrahlar için öğrenmesi kolay ve güvenli ayrıca osteoartritin ilerlemesini engellemesinin yanında klinik ve radyolojik sonuçlar açısından başarılı bir pelvik osteotomi seçeneğidir. Anahtar kelime: Asetabuler displazi, İncomplete triple pelvik osteotomi, Harris, Ömeroğlu
Özet (Çeviri)
Objective: Our goal was to evaluate the clinical and radiographic results and to determine the factors affecting the results in patients with acetabular dysplasia, who underwent incomplete triple pelvic osteotomy. Materials and Methods: Fifty acetabular dysplasia (58 hip) patients who underwent incomplete triple pelvic osteotomy at the II. Orthopedics and Traumatology Department of S.B. Göztepe Research and Training Hospital by the same surgeon between the years of 1995-2009, were evaluated retrospectively. Forty one patients (82%) were female and 9 (18%) were male. Operation was performed for the left side of 22 (44%) patients, for the right side of 20 (40%) and on both sides of 8 (16%) patients. The mean age of the patients was 23.26 (14-47), the mean follow-up period was 105.59 months (8.8 years). While the etiology was developmental hip dysplasia in all, 17 patients (34%) had previous hip related surgeries. During the pre operative period and the last follow up, the degree of osteoarthritis was measured using the Tönnis grading system; the clinical results were evaluated according to the Harris scoring system and the radiological results according to the Ömeroğlu scoring system. Results: In the last follow up, good results were observed in 57 hips (98.3%) clinically and in 53 hips (91.4%) radiologically. Improvements of 71.98% in LCEA, 142.99% in RCEA, 32.7% in AA, 20.99% in MAA, 211.26% in AIA, 27.33% in LAHI, 23.71% in Harris Score and 59.94% in Ömeroğlu Score were observed. The complication rate was 10.3%. The presence of complications was noted to influence the clinical results negatively. The patients with a history of previous hip surgery and the patients with cross over sign after the surgery had better clinical improvement. The patients with radiologically worse results also had more advanced osteoarthritis (stage II and III). Correlation was determined between insufficient improvement rates in LCEA, RCEA, LAHI and progression of osteoarthritis and also between improvement rates in LCEA, RCEA, AA, LAHI and the radiological results. The age during the operation, the observation of post operative cross over sign and having the operation during the initial phase of the technique did not seem to have an effect either on the progression of osteoarthritis or the clinical and radiological results. Conclusion: In case of acetabular dysplasia; incomplete triple pelvic osteotomy is an easy and safe method to use by experienced hip surgeons. It is also a successful option in pelvic surgery for better clinical and radiological results and preventing the progression of osteoarthritis.