Transhümanizm bağlamında gözetim teknolojileri ve dinin sinematografik yansımaları
Surveillance technologies and cinematographic reflections of religion in the context of transhumanism
  1. Tez No: 997365
  2. Yazar: AYŞEGÜL TÜRKERİ ERYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHSET KARSLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Akışkan gözetim, Bilim kurgu sineması, Din sosyolojisi, Liquid surveillance, Science fiction cinema, Religious sociology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Teknoloji toplumsal hayatı dönüştürerek sosyal hayatın birçok bileşenini de dönüştürürken yeni bir zihin inşa etmektedir. Transhümanizm olarak kavramsallaştırılan insan bedeninin teknoloji marifetiyle modifiye edilmesi fikri ile birlikte teknoloji aracılığıyla insanlığın deruni tutkusu olan tanrısallaşmaya/ölümsüzleşmeye bir adım daha yaklaşıldığına inanılırken dijital dünyanın birer parçası olan bireyler hem fiziksel hem de siber uzamda kimlik ve beden oluşuturmaktadır. Teknoloji ile yeniden tasarlanan insan bedeni denetim, gözetim ve kontrol mekanizmalarına entegre edilebilen distopik bir tabloyu da gözler önüne sermektedir. Çalışmamız, değinilen iki konsept olan gözetim ve transhümanizm bağlamında sinema dili ile dönüşen dönüşen kutsallık algısı, denetlenebilen insan, geleceğin sosyolojisi gibi başlıkları ele almaktadır. Azınlık Raporu, Dibe Vuruş ve Hemen Döneceğim örneklemlerinde bir zihniyet dönüşümü ile birlikte gözlemlenen sosyolojik dönüşüm esasında yönetmenin gelecek inşası olarak da karşımıza çıkmaktadır. Yönetmenin gelecek tahayyülüne odaklanan araştırma, nitel paradigmaya dayalı durum tanımı ve fenomenolojik analize göre değerlendirilmiştir. Çalışmanın teorik çerçevesi denetim, gözetim ve kontrol mekanizmalarının Bentham, Foucault ve Bauman bakış açılarından ele alınmaları ile birlikte transhümanizm felsefesi ve yapay zeka temelli teknolojik gelişmelere değinilmiştir. Özellikle yapay zeka ile güçlendirilen blok zinciri, kripto paralar, akıllı şehir yapılanmaları ve tekillik gibi filmlerde denetim, gözetim ve kontrol mekanizmalarının uygulanabilirliğini gösteren kavramlara atıfta bulunulmuştur. Tezin üçüncü bölümünde ise durum tanımları fenomenolojik analizleri derinleştirerek filmlerde geçen transhümanist temaların denetim, gözetim ve kontrol aracı olarak yeni bir sosyoloji inşasında kullanılması göndermeleri özellikle yönetmenlerinin oluşturduğu sinema dili üzerinden ele alınmıştır. Başka bir deyişle, yönetmenlerin gelecek için dizayn ettikleri gerçeklikler fenomenolojik yöntemle ele alınmıştır. Tezimiz, din sosyolojisi bağlamında dönüşen kutsallık algısının sinema ile yansıtılmasını, gözetim teknolojileri ve transhümanizm felsefesinin kavşağında ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
Technology transforms social life and builds a new mind while transforming many components of social life. While it is believed that technology, along with the idea of modifying the human body through technology, is one step closer to humanity's inner passion of divinization/immortality, individuals who are a part of the digital world are undergoing identity and body formation in both physical and cyberspace. The human body, redesigned with technology, reveals a dystopian landscape that can be integrated into mechanisms of control and surveillance. Our study addresses two concepts mentioned earlier: supervised and transhumanism, the transformation of the perception of sacredness through cinematic language, the controllable human being, and services of the future. In the examples of Minority Report, Nosedive, and Be Right Back, the sociological transformation observed along with a shift in mindset essentially manifests as the director's construction of the future. This research, focusing on the director's vision of the future, has been evaluated according to a qualitative paradigm-based situation description and phenomenological analysis. The study's theoretical framework explores mechanisms of surveillance and control from the perspectives of Bentham, Foucault, and Bauman, as well as addressing transhumanist philosophy and artificial intelligence-based technological developments. In particular, concepts such as blockchain, cryptocurrencies, smart city structures and singularity, powered by artificial intelligence, that demonstrate the applicability of surveillance and control mechanisms have been referenced in these films. In the third part of the dissertation, by deepening the phenomenological analysis with definition of the situation, the references to the use of transhumanist themes in the films as a means of surveillance and control in the construction of a new sociology are discussed, especially through the cinematic language created by the directors. In other words, the realities the directors envision for the future are examined through phenomenological methods. Our thesis examines the cinematic reflection of the evolving perception of sacredness within the context of the sociology of religion, at the intersection of surveillance technologies and transhumanist philosophy.