Governing immigrant healthcare: Perspective of Turkish healthcare specialists in İstanbul
Göçmen sağlığı hizmetlerini yönetmek: Türkiyeli sağlık hizmeti uzmanlarının algısı
  1. Tez No: 542880
  2. Yazar: GİZEM İDRİSOĞLU DURSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA YÜCESOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: sağlık hizeti uzmanları, göçmen sağlığı hizmeti, Suriyeli göçmenler, yönetimsellik teknolojileri, uzaktan yöneten”, healthcare specialists, immigrant healthcare, Syrian immigrants, technologies of governmentality, governing at a distance”
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
İstanbul, son zamanlardaki göçmen akımları sebebiyle en büyük göçmen nüfusuna sahip kentlerden birisi olmuştur. Bu tezde, İstanbul'da ikamet eden göçmenlere halk sağlığı ve ruhsal sağlık alanlarında hizmet veren Türkiyeli sağlık uzmanlarının anlayışlarını/kavrayış/ algı araştırmayı amaçlamaktayım. İstanbul'da ikamet eden Suriyeli göçmen nüfusa Sağlık hizmetlerinin nasıl takdim edildiğini, götürüldüğünü ve Suriyeli göçmen nüfusun sağlık hizmetleri için nasıl teşvik edildiğini araştırarak etnografik araştırmamı analiz etmekteyim. Düzenli tıbbi muayeneler, sağlık eğitimleri, bağışıklama programı ve terapi gibi yönetimsellik teknolojileri yoluyla inşa edilen öznelliklere odaklanarak, sağlık hizmeti sağlayıcılarının yönetici iktidarını incelemekteyim. Bu doğrultuda, göçmen hastalara cevap vermek üzere geliştirilen olumlu stratejilerin ve göçmen sağlığı hizmeti sağlamada üretilen ötekileştirmenin uzmanlığın ötesine geçmeye yol açtığını savunmaktayım. Son olarak, yerel paydaşlar tarafından yürütülen göçmen sağlığına ilişkin projelerdeki AB fonlarına,“uzaktan yöneten”bir teknoloji olarak odaklanmaktayım.
Özet (Çeviri)
Istanbul has become one of the most immigrant-populated cities due to the recent migratory flows. In this thesis, I aim to explore understandings of Turkish healthcare specialists involving in public and mental healthcare delivery to immigrants in Istanbul. I analyze my ethnographic inquiry to search for how healthcare services are introduced, promoted and delivered to Syrian immigrant population residing in Istanbul. I examine the governing power of healthcare providers by focusing on the subjectivities constructed through technologies of governmentality such as regular medical examinations, healthcare training, immunization program, and therapy. In line with that, I argue the affirmative strategies developed to respond to immigrant patients and othering produced in immigrant healthcare delivery extends beyond the profession. Lastly, I focus EU-funds for health-related projects for immigrants conducted by local partners as a technology that facilitates“governing at a distance”.