Türkiye solu ve ataerkillik: EMEP, ÖDP ve TKP örneği
Turkey left and patriarchy: Sample of EMEP, ÖDP and TKP
- Tez No: 542883
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN YÜCE TAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Eski toplumsal hareketler, Yeni toplumsal hareketler, Kadın hareketi, LGBTİ hareketi, Ataerkil, Old social movements, New social movements, Women's movement, LGBTI movement, Patriarchy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Küreselleşmeyle birlikte 1960'lı yıllarda ortaya çıkan kimlik talepleri farklı bir toplumsal hareketliliğe yol açmış, bu hareketlilik, kapitalizmin yeninden yapılanma sürecinde eskisinden farklı çelişkiler ve eşitsizlikleri gündemine almıştır. Özellikle 19. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren sistematik bir şekilde görünürlük kazanan ve eski toplumsal hareketlerden amaç, yöntem, değer ve örgütlenme yapısı itibari ile ayrılan bu yeni hareketler, gündeme taşıdıkları meseleler ile iktisadi temellerle açıklanamayan sorunlara çözüm bulma iddiasını taşımaktadır. Bu durum ise kadın ve LGBTİ mesellerinde olduğu gibi eski ve yeni hareketlerin birbiriyle farklı ilişki biçimleri kurmasına neden olmaktadır. Bu tezin amacı da eski toplumsal hareketlerin yeni toplumsal hareketlerle nasıl bir ilişki içerisinde olduğunu ve geliştirilen bu ilişki biçimlerinin hangi gerekçelerle temellendirildiğini ortaya koymaktır. Bu amaçla araştırmada niteliksel araştırma yöntemi kullanılmış, verilerin analizi için betimsel analiz yöntemi uygun görülmüştür. Araştırmanın örneklemi ise, sosyalist çizgide yer alan Emek Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Türkiye Komünist Partisi ile kadın ve LGBTİ örgütlenmeleri olan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ve Gökkuşağı Koalisyonundan oluşmaktadır. Araştırmanın vardığı en temel sonuca göre; eski toplumsal hareketler, kadın ve LGBTİ sorunlarına ve hareketlerine dair“kabul ve reddediş”,“revizyonist çaba”ve“reddediş”olmak üzere üç farklı cevap üretmekte ve bu cevapların temellerini Marksizm'in farklı yorumlarından beslenerek şekillendirmektedir. Eski toplumsal hareketlerin ürettiği bu üç farklı cevapta ki benzerlik ise ataerkil düşünceden soyutlanamamış olmalarıdır.
Özet (Çeviri)
The identity demands that emerged in the 1960s with globalization led to a different social mobility, which in the process of reorganization of capitalism has brought different contradictions and inequalities to the agenda. New social movements, which have become systematically visible from the second half of the 19th century, are separated from the old movements as goals, methods, values and organizational structure. and these new movements claim that they have found solutions to problems that cannot be explained by economic issues. This situation causes the old and new movements to form different relations between women and LGBTI. The aim of this thesis is to understand how the old social movements are related to the new social movements and to explain the reasons of the relation forms. For this purpose, qualitative research method was used in the research and descriptive analysis method was used for data analysis. The sample of the research is The Labor Party, Freedom and Solidarity Party and the Communist Party of Turkey and Turkey Women's Associations Federation, the Rainbow Coalition. According to the main conclusion of the study; old social movements produce three different responses to women and LGBTI issues and movements. These are;“acceptance and rejection”,“revisionist effort”and“rejection”. The old social movements are influenced by the different interpretations of Marxism in producing these answers. The similarity of these three different responses produced by the old social movements is that they cannot be isolated from patriarchal thought.