Effects of violent game addiction on emotional memory and psychological factors
Şiddet içerikli oyun bağımlılığının duygusal bellek ve psikolojik faktörler üzerine etkisi
- Tez No: 542882
- Danışmanlar: PROF. DR. METEHAN IRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Şiddet içerikli oyun bağımlılığı, duygusal bellek, bilgi işleme yanlılığı, depresyon, kaygı, saldırganlık, kişilik, empati, Violent game addiction, emotional memory, information processing bias, depression, anxiety, aggression, personality, empathy
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma bağımlılık düzeyinde şiddet içerikli oyun oynamanın duygusal bellek performansı, depresyon, kaygı, saldırganlık, kişilik, empati üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla tasarlanmıştır. Çalışma 18-31 yaş aralığındaki 49 erkek ve 40 kadın katılımcı üzerinden yürütülüştür. Katılımcıların 77'si üniversite öğrencisi, 12'si ise üniversite mezunudur. Katılımcılar haftalık oyun oynama süreleri ve oyun bağımlılığı ölçeklerinden aldıkları puanlara göre oyun bağımlısı grup ve oyun oynamayan grup olmak üzere 2 gruba dağıtılmışlardır. Grupların duygusal bellek performansı ve psikolojik süreçler açısından farklılık göstereceği, bağımlı grubun şiddet içerikli uyaranlara karşı bir bilgi işleme yanlılığı da göstereceği hipotez edilmiştir. Psikolojik süreçlerin ölçümünde Weiss Arzu Etme Ölçeği, Oyun Oynama Dürtüsü Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Buss Perry Saldırganlık Ölçeği (BPAÖ), Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği (DSAÖ), Eysenck Kişilik Anketi Kısa Formu (EKA-GGK), Kişilerarası Tepkisellik Ölçeği (KTÖ) kullanılmıştır. Duygusal Bellek performansı ise hatırlama ve geri çağırma olmak üzere iki temel görev üzerinden ölçülmüştür. Görevler sırasında katılımcıların tepki süreleri ve verdikleri yanıtlardan eminlik dereceleri de ölçülmüştür. Sonuçlar, şiddet içerikli oyun bağımlısı olan katılımcıların depresyon, kaygı ve saldırganlık açısından ilgili testlerde daha yüksek puan aldıklarını, yani bahsedilen psikolojik durumları daha fazla deneyimlediklerini gösterirken; empati yapabilme açısından oyun oynamayanların daha başarılı olduğunu da göstermiştir. Ayrıca duygusal bellek performansı açısından gruplardan biri diğerinden üstün bulunmamış; yani bağımlı grupta beklenen bilgi işleme yanlılığı görülmemiştir. Bulgular oyun bağımlılığı ve duygusal bellek performansı konusunda yapılan önceki çalışmaların sonuçlarıyla benzerlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was designed to investigate the effects of violent game addiction on emotional memory performance, depression, anxiety, aggression, personality and empathy. The study was conducted with 49 males and 40 female participants aged between 18-31 years. 77 of the participants were university students and 12 were university graduates. Participants were divided into 2 groups as game addict group and non-game group according to their weekly game play time and game addiction scales. It was hypothesized that the groups would differ in terms of emotional memory performance and psychological factors, and the addicted group would show an information processing bias against violent stimuli. In the measurement of psychological factors, DSM Based Pathological Game Addiction Questionnaire, Game Addiction Scale, Weiss Craving Scale, and Buss-Perry Aggression Questionnaire (BPAQ), State-Trait Anxiety Inventory, Beck Depression Inventory-II (BDI-II), The Interpersonal Reactivity, and Eysenk Personality Questionnaire Revised-Abbreviated (EPQR-A) were used. The Emotional Memory performance was measured by two basic tasks: recall and recognition. During the tasks, the reaction times of the participants and their level of confidence in their responses were measured. The results show that addicted participants had higher scores in depression, anxiety and aggression related tests. It means that they experienced more of these moods. However, it was shown that non-gamers were more empathic than violent game addicts. Also, the groups were found to be almost equal in terms of emotional memory performance. So, the expected information processing bias was not seen in the addicted group. The results were similar to previous studies on game addiction and emotional memory performance.