The effect of social media marketing on customer satisfaction; 'A study on turkish tourism agencies'
Sosyal medya pazarlamasının müşteri memnuniyeti üzerindeki etkisi; 'Türk turizm acentaları üzerine bir çalışma'
- Tez No: 542903
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Pazarlamacılığı, Müşteri Memnuniyeti, Turizm Acentaları, Social media marketing, Customer satisfaction, Tourism agencies
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırma, sosyal medya pazarlamasının müşteri memnuniyeti üzerindeki etkisini, turizm sektörünü baz alarak değerlendirip incelemeyi ve yeni yollar keşfederek bu etkiyi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmadaki diğer bir odak noktası da sosyal medya platformlarının müşteri ile güvenilir bir bağ oluşturmak için nasıl kullanılacağıdır ki böylece birçok acentanın pazarlama amacını yerine getirmiş olacaktır. Bu araştırma esnasında, araştırmanın ortaya çıkarttığı soruları yanıtlamak için tanımlayıcı yaklaşımlar kullanılmıştır. Hipotezleri test etmek içinse beşli Likert ölçeği ile yapılan anketlerde veri toplama aracı sunulmuştur. Hazırlanan anket, turizm acentalarının müşterilerine gönderilmiştir. Böylece, değişkenlerin korelasyonunu ve istatistiksel analizi ölçmek için yapılacak olan araştırma modelinin temelini oluşturacak ilk verinin toplanması amaçlanmıştır. Ayrıca, hazırlanan anket ile birlikte, araştırma raporları, dergiler ve makaleler gibi benzer kaynaklardan ikinci veriler toplanırken bu modelin sonuçları ve önerileri gösterilmiştir. Veriler 252 kişinin katılımıyla İstanbul'da toplanılmıştır. Veriler SPSS yazılımı kullanılarak ve analiz edilmiştir. Sonuçlara bakıldığında, turizm sektöründe, sosyal medya pazarlaması ve müşteri memnuniyeti arasında pozitif bir ilişki belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the effectiveness of social media marketing on customer satisfaction in the tourism sector and finding ways to improve it through focuses on how to use social media platforms to build a trusted relationship with the customers and thus, achieving the marketing goals for the agencies. During this study, the descriptive approach was used to answer the question of the study and to test the hypothesis, the data collection tool was represented in a questionnaire with the five-point Likert scale, it was built and directed at a sample of the tourism agencies' clients to gather the primary data on the basis of the study model to measure the correlation of variables, statistical analysis also showed results and suggestions for this model. While secondary data was gathered from relevant resources, such as research papers, journals, and articles. Data were collected from 252 respondents in Istanbul. Data were examined using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS v23) software by applying correlation. Results show that the relationship between social media marketing and customer satisfaction in the tourism sector is positive relation.