Tekstil sektörü çalışanlarında iş doyumu: İran Cumhuriyeti Tahran şehrinde bir uygulama
Job satisfaction in textile sector employees: Republic of Iran Tehran city an application
- Tez No: 542926
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLMİRA KERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş doyumu, İran, Tahran, tekstil, Job satisfaction, Iran, Tehran, textiles
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Küreselleşme ile dünyada ortaya çıkan rekabet ortamında örgütlerin verimliliğinin artırılması, örgütün çevresine ayak uydurabilmesi ve gelişmesi, örgütün fark yaratabilmesi çalışanların özverili katkılarına, motivasyonlarına ve iş doyumlarına bağlıdır. Bu araştırmanın amacı İran'ın Tahran kentinde tekstil sektöründe çalışan kişilerin iş doyumlarının belirlenmesidir. Bu araştırma ile İran'ın Tahran şehrinde tekstil sektöründe çalışan kişilerin iş doyumları açısından incelenmiştir Bu nedenle araştırmada nicel araştırma modellerinden olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS for Windows programı kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre MİDÖ doyum puanları cinsiyet, yaş, medeni durum, gelir durumu, çalışma yılı, çalışma şekli açısından farklılık göstermemektedir. Buna rağmen MİDÖ doyum puanları çalışma ortamından memnuniyet, haftalık çalışma süresi, mesleği isteyerek seçme değişkenlerine göre farklılık göstermektedir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre İran'ın Tahran kentinde tekstil sektöründe faaliyet gösteren iş görenlerin iş doyum düzeyleri ortalama 3.39±0.46 (3.40) olup, ortalamanın üzerindedir.
Özet (Çeviri)
Increasing the productivity of organizations in the competitive environment that is emerging in the world with globalization depends on the self-sacrificing contributions of the employees, their motivation and job satisfaction. The aim of this research is to determine the job satisfaction of people working in the textile sector in Iran (Tahran). This study investigates the job satisfaction of the people working in the textile industry in Tehran, Iran. For this reason, relational screening model which is a quantitative research model was used in the research. For the analysis of the data, SPSS for Windows program was used. According to the findings obtained in the study, the mean scores of CMVS did not differ in terms of gender, age, marital status, income status, year of study, working style. Despite this, the satisfaction scores of the MSDS vary according to the satisfaction of the working environment, the duration of the weekly study, and the willingness to select profession. According to the findings obtained in the research, the job satisfaction level of the workers working in the textile sector in Tehran city of Iran is 3.39 ± 0.46 (3.40), which is above the average.