Kerbela ve Necef isyanları (1915-1916)
Necef and Kerbela rebellions (1915-1916)
- Tez No: 542937
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Necef İsyanı, Kerbela İsyanı, Şiilik, Aşiretler, İngiliz Propagandası, İğtişaş Heyeti, Necef Rebellion, Kerbela Rebellion, Shi'ism, Tribes, British Propaganda, İğtişaş Committee
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'nda savaştığı cephelerden biri olan Irak'ta Mayıs 1915 tarihinde Necef'te bir isyan meydana gelmiştir. Bu isyanın ardından coğrafi olarak yakın olan ve daha da önemlisi aralarında dini ve kültürel sıkı bağlar olan Kerbela'da da başka bir isyan meydana gelmiştir. Osmanlı otoritesinin az olduğu ve asayiş sorunlarını ile sarsılan bölgede gerçekleşen ve uzun veya kısa vadede pek çok farklı sebebe dayanan bu isyanlarla beraber Mayıs 1916 tarihine kadar sürecek olan bir yıllık isyan ve kargaşa dönemi ortaya çıkmıştır. Daha sonra İngiltere'nin işgalinden sonra bu bölgelerde tekrar isyanlar baş göstermiştir. Osmanlı Devleti ve yerel Osmanlı yetkilileri tarafından savaştan ve bölgedeki koşullardan kaynaklanan zorluklardan dolayı, isyanlara karşı ciddi askeri tedbirler alınamamıştır. Bu nedenle genel af veya bölgeye gönderilen heyet gibi tedbirlerle mesele çözüme kavuşturulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada Mayıs 1915 ile Mayıs 1916 arasında Necef ve Kerbela kazalarında meydana gelen isyanların nedenleri, nasıl meydana geldikleri, teskin çabaları ve ne gibi etkileri olduğu ele alınmıştır. Ayrıca konu ile bağlantılı olarak buralara yakın bölgelerde aynı tarihlerde çıkan ve bu isyanlarla alakalı olan diğer çatışmalar da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In Iraq, one of the fronts where the Ottoman Empire fought in the First World War, a rebellion occurred in Necef in May 1915. After that, another rebellion occurred in Kerbela which was geographically (and more importantly), religiously and culturally tied to Necef. With these revolts which were based on many different reasons in the long and short-term, and occurred in the region where the Ottoman authority was scarce and the problems of public order were shaken, a period of rebellion and upheaval, which lasted until May 1916, emerged. After the Britain occupation, rebellions took place in these regions again. The serious military measures against the rebellions could not be taken by the Ottoman Empire and the local Ottoman authorities due to the difficulties arising from the war and the conditions in the region. For this reason, problems were tried to be resolved by measures such as general amnesty or delegation sent to the region. In this study, causes of the rebellions took palace in Najaf and Karbala accidents, between May 1915 and May 1916, how they occurred, propitiation efforts against them and their effects are discussed. In addition, in relation to the subject, other conflicts that occurred on the same dates in the regions close to them and related to these riots were also examined.