Hamzanâme (5.cilt I. kısım) (İnceleme-metin-sözlük)
Hamzanâme (5. volume I. part) (Analysis-text-dictionary)
  1. Tez No: 542953
  2. Yazar: MEHMET AKİF YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YELTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hamzanâme, Hamzavî, 14. Yüzyıl, Eski Anadolu Türkçesi, Hamzaname, Hamzavi, 14th century, Old Anatolian Turkısh
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 416
Özet
14. yy şairlerinden Ahmedî'nin kardeşi olarak bilinen Hamzavî, Hamzanâme adlı eserin yazarıdır. Hamzanâmeler, Eski Anadolu Türkçesi döneminin önemli eserlerinden olup, dil özellikleri ve Halk Edebiyatı açısından içinde zenginlikler barındıran bir eserdir. Eser yerel halkından anlayacağı tarzda sade ve akıcı bir dil ile yazılmıştır. Biz de bu çalışmamızda Hamzanâme'nin 85 varak olan beşinci cildin I. kısmını ele aldık. Öncelikle metnin transkripsiyonlu çevirisini yaptık. Ardından metnin özetini hazırladık. Daha sonra metnin tüm söz varlığını yansıtan kapsamlı bir sözlük oluşturduk.
Özet (Çeviri)
Hamzavi known as brother of Ahmedi who was are of the poets in 14th century was the writer of the literary work Hamzaname. Hamzanameler was one of the important literary work of old Anatolian Turkısh Period and was a literary work which includes wealth as regards of language features and Falk Literature. The literary work was written with simple and fluent language which colud be enderstood by local people. In thıs research, we dealt with thw 1 st port of the 5 th book which consisted of 85 pages in Hamzaname. First of all, we did transcriptional translation of the text. Later we prepored a detalled dictionary which has the whole vocabularies of the text.