Genetik absans epilepsili sıçanlarda ginkgo biloba'nın diken-dalga deşarjlar üzerindeki etkilerinin elektroensefalografik olarak incelenmesi
Electroencephalographic investigation of the effects of ginkgo biloba on spike-wave discharges in rats with genetic absence epilepsy
  1. Tez No: 542962
  2. Yazar: ÖZNUR GEDİKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Ginkgo biloba, absans epilepsi, diken-dalga deşarjı, EEG, WAG/Rij sıçan, Ginkgo biloba, absence epilepsy, spike-wave discharge, EEG, WAG/Rij rat
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Ginkgo biloba yapraklarından elde edilen standardize özüt (EGb 761), özellikle bazı demans türleri ve dikkat eksikliğinin tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bununla birlikte bazı çalışmalarda Ginkgo biloba'nın epileptik nöbetleri tetikleyebileceği ileri sürülmüştür. Literatürde EGb 761'in absans nöbetler üzerindeki etkileri ve olası mekanizmalarına ilişkin herhangi bir bilgi bulunmadığı için sunulan çalışma planlanmıştır. Sunulan çalışmada EGb 761 dozları ve onun etken bileşenleri olan ginkgolid A, B, C ve bilobalidin absans epilepsinin genetik bir hayvan modeli olan erişkin erkek WAG/Rij sıçanlar üzerindeki etkilerinin in vivo elektrofizyolojik yöntem kullanılarak araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca olası etkinin nöronal mekanizmasını belirlemek amacıyla, nöbet etkinliği ile ilişkili ginkgolid A'nın NMDA glutamat reseptör antagonisti MK-801, AMPA/kainat reseptör antagonisti CNQX ve L-tipi voltaj bağımlı kalsiyum kanal blokeri nikardipin ile etkileşimleri incelenmiştir. Çalışma kapsamında EGb 761 dozları oral olarak 28 gün, EGb 761'in etken bileşenleri intraperitoneal olarak 7 gün, ginkgolid A, MK-801, CNQX ve nikardipin intraserebroventriküler olarak 7 gün boyunca uygulandı. EEG elektrot ve intraserebroventriküler kanül yerleştirilen WAG/Rij sıçanlardan periyodik olarak EEG kayıtları alındı. Elde edilen bulgulara göre 400 mg/kg EGb 761 WAG/Rij sıçanlarda absans nöbetleri artırarak prokonvülzan etki gösterdi. Ginkgolid A, C ve bilobalid WAG/Rij sıçanlarda epileptik diken-dalga deşarj (DDD) parametrelerini anlamlı düzeyde artırdı. Ginkgolid A ve etkileşim grupları da epileptik DDD'leri artırarak absans nöbetler üzerinde etkili oldu. Sonuç olarak, absans epilepsideki EGb 761 ile bağlantılı artıştan ginkgolid A, C ve bilobalidin sorumlu olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Standardized leaf extract of Ginkgo biloba (EGb 761) is widely used as medicine in the treatment of some types of dementia and attention deficit. However, in some studies, it has been suggested that Ginkgo biloba can induce the epileptic seizures. Since there is no information about the effects and possible mechanisms of EGb 761 on absent seizures in the literature, the present study is planned. The present study is aimed to investigate the effects of EGb 761 doses and its active components ginkgolide A, B, C and bilobalide on the adult male WAG/Rij rats, a genetic animal model of absence epilepsy, using in vivo electrophysiological methods. In addition, in order to determine the neuronal mechanism of the possible effect, it was planned to examine the interactions of seizure activity-related ginkgolide A with NMDA glutamate receptor antagonist MK-801, AMPA/kainate receptor antagonist CNQX and L-type voltage-dependent calcium channel blocker nicardipine. In the study, EGb 761 doses orally for 28 days, EGb 761 active components intraperitoneally for 7 days, ginkgolide A, MK-801, CNQX and nicardipine intracerebroventricularly for 7 days were administered. EEG recordings were periodically obtained from WAG/Rij rats with EEG electrode and intracerebroventricular cannula. According to the findings, 400 mg/kg EGb 761 showed a proconvulsant effect by increasing absence seizures in WAG/Rij rats. Ginkgolide A, C and bilobalide significantly increased the epileptic spike-wave discharge (SWD) parameters in WAG/Rij rats. Ginkgolide A and interaction groups were effective on absence seizures by increasing epileptic SWDs. In conclusion ginkgolide A, C and bilobalide were found to be responsible for EGb 761-related increase in absence epilepsy.