Üst servikal spinal manipülasyonun dengeye ani etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of immediate effect of upper cervical spinal manipulation on balance
  1. Tez No: 542966
  2. Yazar: SİNEM BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLBER KARAGÖZOĞLU COKŞUNSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kayropraktik, Manipülasyon, Üst Servikal, Denge, Chiropractic, Manipulation, Upper Cervical, Balance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
AMAÇ: Çalışmanın amacı, yüksek hızlı düşük amplitüdlü (HVLA) üst servikal spinal manipülasyon yöntemi uygulamasının boyun hareket açıklığına, boyun kas kuvvetine, ağrı şiddetine ve denge üzerine ani etkisinin araştırılmasıdır. YÖNTEM: Çalışmaya dahil edilen sağlıklı bireyler randomize bir şekilde iki gruba ayrılmıştır. Her iki grup uygulama öncesi ve sonrası olmak üzere Microfet-2, CROM ve Biodex Denge Sistemi (BBS) ile değerlendirilmiştir. Toplamda 40 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. 20 kişiden oluşan deney grubuna üst servikal manipülasyon HVLA uygula-ması, 20 kişiden oluşan kontrol grubuna sham uygulaması yapılmıştır. Her iki gruba da yapılan tek müdahale sonucunda, anlık denge, servikal hareket açıklığı ve servikal kas kuvvetine olan etki aynı yöntemlerle değerlendirilmiş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. SONUÇLAR: Başlangıçta tamamlayıcı veriler ve servikal eklem hareketleri (CROM), servikal kas kuvveti (Microfet-2), Vizuel Analog Skalası (VAS), denge değerlendirmesi için Genel Stabilite İndeksi (OSI) ve Anterior Posterior Stabilite İndeksi (APSI) değer-leri ölçümleri açısından her iki grup da homojendi (p>0.05). Uygulama öncesi iki grup karşılaştırıldığında sadece çift ayak denge gözler kapalıyken Medio-Lateral Stabilite İndeksi (MLSI) değeri için istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p0.05) İlk ölçümde olan çift ayak denge gözler kapalıyken MLSI değerinde uygulama sonrası azalma görüldü. MSM grubunda, CROM ölçümünde sağ ve sol lateral fleksiyonda artışta anlamlı istatistiksel fark gözlenirken, sham grubunda sağ ve sol rotasyon hareket açılarındaki artışta anlamlı bir fark gözlendi (p0.05). MSM grubunda, değerlendirildiğinde çift ayak denge gözler açık OSI ve APSI; kapalı OSI, APSI, MLSI; dominant ayak gözler kapalı OSI, APSI, MLSI değerlerindeki azalmada istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu. VAS değerindeki azalmada anlamlı istatistiksel bir fark bulundu (p0.05). Sham grubunda, çift ayak denge değerlendirmesinde sadece APSI değerindeki azalmada anlamlı bir fark bulunurken, diğer denge ölçümlerinde istatistiksel anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). VAS değerinde anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). TARTIŞMA: Çalışmamızda sağlıklı kişilerde üst servikal bölgeye uygulanan manuel spinal manipülasyonların, çift ayak gözler açık ve gözler kapalı dengeyi ve dominant ayak gözler kapalı dengeyi arttırdığı gözlenmiştir. MSM uygulamasının ağrıyı azalttığı ve boyun hareket açıklığında lateral fleksiyonları arttırdığı tespit edilmiştir. Gelecek çalışmalarda denge kaybı olan risk faktörü taşımayan kişiler üzerinde, daha fazla olgu sayısıyla yapılması, spinal manipülasyonunun uzun dönem ve kısa dönem etkilerinin karşılaştırılması ve farklı hassas cihazlar ile ölçümlerin karşılaştırılması önerilir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: The purpose of this study is to investigate the effect of high velocity low amplitude (HVLA) upper cervical spinal manipulation on neck range of motion, neck muscle strength, pain intensity, and balance. METHODS: The healthy individuals included in the study were randomly divided into two groups. Both groups were evaluated with Microfet-2, CROM and Biodex Balance System (BBS) before and after the intervention. A total of 40 people were included in the study. In the experimental group the upper cervical HVLA manipulation was applied consisting of 20 people, sham manipulation was applied to the control group consisting of 20 people. As a result of single intervention performed in both groups, the immediate effect on balance, cervical range of motion and cervical muscle strength were evaluated with the same methods and the results were compared. RESULTS: Initially, complementary data and cervical joint movements (CROM), cervical muscle strength (Microfet-2), Visual Analogue Scale (VAS), General Stability Index (OSI) and Anterior Posterior Stability Index (APSI) for balance assesment were homogeneous in terms of both groups measurements (p>0.05). There was a only statistically significant difference for eyes closed Medio-Lateral Stability Index (MLSI) value when two groups were compared (p 0.05), there was significant difference for the CROM in terms of rigth and left lateral flexion values (p0.05). In the MSM group, a statistically significant difference was found when evaluated the double feet balance eyes open OSI and APSI; eyes closed OSI, APSI, MLSI; in dominant foot eyes closed OSI, APSI and MLSI values observed in the decrease (p0.05). While there was a significant difference in the decrease in APSI values in the sham group, there was no statistically significant difference in the other balance measurements (p>0.05). There was no significant difference in VAS value (p>0.05). DISCUSSION: In our study, it was observed that manual spinal manipulation applied to the upper cervical region in healthy individuals increase double feet eyes open and eyes closed balance and dominant foot eyes closed balance. It has been found that MSM reduces pain and increases lateral flexion in the range of motion of the neck. In future studies, it is recommended that patients with no risk factors with loss of balance should be done with more cases, comparison of long-term and short-term effects of spinal manipulation, and comparison of measurements with different sensitive device.