IMF-Türkiye ilişkileri: Ekonomik ve siyasi gelişmeler doğrultusunda üyelik süreci
IMF-Turkey relations: Membership process in direction with the of economi̇c and poli̇ti̇cal developments
  1. Tez No: 543011
  2. Yazar: SELAHATTİN SONER HAMZA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN YANTUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: IMF, Türkiye, Bretton Woods Sistemi, Uluslararası Kalkınma Bankası, IMF, Turkey, the Bretton Woods System, the International Development Bank
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Uluslararası Para Fonu (IMF) 1929 yılında dünyadaki tüm ülkeleri etkileyen Dünya Ekonomik Buhranı ve bu ekonomik bunalımın ardından gelişen İkinci Dünya Savaşı dolayısıyla meydana gelen ekonomik sıkıntıları ve uluslararası parasal sistemde oluşan dengesizlikler ile dış ticarette oluşan daralmaları gidermek adına 1944 yılında Bretton Woods Konferansı sonucunda oluşturulan bir kuruluş olarak ortaya çıkmaktadır. Uluslararası parasal iş birliğini teşvik etmek, uluslararası ticaretin genişlemesini ve döviz kurlarındaki istikrarı sağlamak, çok taraflı olarak ödemeler sistemi kurulmasına yardımcı olmak, üye ülkelerden ödemeler dengesi finansmanında sorun yaşayanlara yardım etmek adına önem arz eden IMF, genel olarak gelişmekte olan ülke ekonomilerini iyileştirmek ve istikrarlı hale getirmek amacıyla faaliyet göstermektedir Bu çalışmanın amacı, 1947 yılında IMF'ye üye olan ve yaşanan krizler nedeniyle IMF ile teması daimî olan Türkiye'nin ilişkisini incelemek olup, bu uluslararası yapıya entegrasyon sürecini irdelemektir. Bu çalışma üç bölümden oluşmakta olup, birinci bölümde uluslararası parasal sistemin yapısı, Bretton Woods Konferansı, ikinci bölümde IMF'nin kuruluşu, IMF'nin örgütsel yapısı, kotalar ve borçlanmalar ele alınırken, çalışmanın üçüncü bölümünde ise üyelik kapsamında IMF-Türkiye ilişkileri incelenmektedir. Bunun yanı sıra IMF'ye üyelik sürecinde ekonomik ve siyasal etkiler doğrultusundaki gelişmeler irdelenirken, çalışma sonucunda iç ve dış faktörlerin pozitif etkisinin olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The International Monetary Fund (IMF) was established in 1944 as a result of the Bretton Woods Conference order to overcome the economic crisis in the world due to the world economic crisis that affected all the countries in the world and the economic problems caused by the second world war following this economic crisis and the imbalances in the international monetary system and the contraction in foreign trade. is emerging as an organization. To promote international monetary co-operation, to promote international trade expansion and stability in exchange rates, to assist in the establishment of a multilateral payment system, to help those who have problems in financing balance of payments from member countries, the IMF generally improves and stabilizes developing economies to operate in order to bring. The purpose of this study, who are members of the IMF in 1947 and whose permanent contact with the IMF because of the crises are to examine the relationship of Turkey has discussed the structure of the international integration process. This study consists of three parts, the structure of the international monetary system in the first part of the Bretton Woods Conference, the second part of the IMF's organization, the IMF's organizational structure, quotas when discussing and borrowing, the IMF, the scope of membership in the third part of the work-Turkey relations are examined. In addition, when the developments in the course of economic and political impacts in the process of membership of the IMF were examined and as a result of the study, it was found that internal and external factors had a positive effect.