Juguler foramene anterolateral, posterior ve posterolateral cerrahi yaklaşımlar
Anterolateral, posterior and posterolateral surgical approaches to the jugular foramen
  1. Tez No: 543020
  2. Yazar: AHMET KAYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ONUR ULU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Nöroşirürji, Anatomy, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Juguler Foramen, Kafa Tabanı, Mikroskopik, Jugular Foramen, Skullbase, Microsurgery
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
AMAÇ: Juguler foramen, içerdiği nöral ve vasküler yapılar nedeniyle karmaşık bir anatomiye sahip bir lokalizasyondur. Bölgeye yapılan cerrahi yaklaşımlarda, morbidite ve morbiditeyi en aza indirmek için bölgenin cerrahi anatomisi önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı bölgeye tanımlanan cerrahilerin kadavra üzerinde diseksiyonları basamaklar halinde yapılarak, girişimlerin sınırlarının, avantaj ve dezavantajlarının belirlenmesidir. YÖNTEM: Sunulan çalışma Haziran-Eylül 2018 tarihlerinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Mikronöroşirürji ve Nöroanatomi Laboratuarı'nda gerçekleştirildi. 1 erkek, 2 kadın olmak üzere toplam 3 adet silikon boya enjekte edilmiş kadavra üzerinde çalışıldı. Her yaklaşım sırasında kafa tabanı ve ilişkili anatomik yapılar fotoğraflanarak 3 boyutlu görüntüler elde edildi. BULGULAR: Kadavralarda juguler foramene farklı yönlerden cerrahi yaklaşımlar uygulandı. Yaklaşımların anatomik özellikleri ve limitasyonları ortaya kondu. SONUÇLAR: Juguler foramen patolojileri için anatominin anlaşılması, cerrahi tedavi için en önemli adımlardan biridir. Yapmış olduğumuz bu çalışmada kompleks bir anatomiye sahip olan bu bölgede cerrahi anatominin üç boyutlu olarak anlaşılması yapılacak cerrahinin güvenliğinin arttırılmasına yardımcı olacaktır. Yaklaşımların sınırlarının anlaşılması ile de uygun patolojiye uygun cerrahi yaklaşımın seçilmesi açısından nöroşirürjiyenlere kılavuzluk edecektir.
Özet (Çeviri)
AIM: Jugular foramen region has a complex anatomy due to its complex neural and vascular relationships. Decreasing morbidity and mortality is the primary goal for surgical approaches to this region. The objective of this study is to demonstrate the surgical procedure step by step anatomically and define the surgical margins, advantages or disadvantages of specific approaches and their modified versions. METHOD: The proposed study has been conducted in Cerrahpasa Faculty of Medicine, Microneruosurgery and Neuroanatomy Laboratory between June and September of 2018. 1 male and 2 female, silicon injected cadaveric heads were used. Every step of the dissection was photographed using three dimensional imaging method. RESULTS: Surgical approaches to the jugular foramen from different aspects were performed. Anatomical features and limitations of the approaches were defined. CONCLUSION: Understanding of the anatomy is an important step for treatment of the pathologies of the jugular foramen. In this study, acquired knowledge of three dimensional surgical anatomy of this complex region will help to increase the safety of surgery. Defining of the limitations for each surgical approach will ease the selection of the appropriate approach.