Nuri Gökaşan mecmuası (İnceleme – metin) - I
Mecmua of Nuri Gökaşan (analysis – text) – I
  1. Tez No: 543021
  2. Yazar: MELDA KARACA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL GÖRKEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nuri Gökaşan, Cönk/Mecmua, Saz Şairleri (Âşık), Divan Şairleri, Hat, Nuri Gökaşan, Cönk / Mecmua, Saz Poets, Diwan Poets, Calligraphy (Hat)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 400
Özet
Cönkler ve şiir mecmuaları Türk kültür tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. Yazıldığı dönemin şiir antolojileri görevi gören bu eserlerde, özellikle Türk sözlü edebiyatında doğaçlama yolla verilen ürünlerin kaydedilmesiyle ölümsüzleşmeleri sağlanmıştır. Dönemin beğenilerini, sanatsal eğilimlerini bu eserlerden takip etmek mümkün olmaktadır. Kendisi de şair olan Ürgüplü Nuri Gökaşan, Anadolu Millî Şiirler Külliyâtı adını verdiği şiir mecmuasına pek çok şairin çok sayıda eserini almıştır. Bununla beraber kendine ait bazı şiirleri, hat çalışmalarından bazılarını ve birkaç kara kalem çalışmasını da bir hatıra olarak bu mecmuaya kaydetmiştir. Tanınmış şairler ve şiirlerin yanı sıra tezkire, antoloji ve ansiklopedilerde ismi geçmeyen şairlerin eserlerine de rastlamak mümkün olmuştur. Türk edebiyatı ve Türk kültür tarihi için bir hazine hükmünde olan bu eser bu çalışmayla yok olmaktan kurtarılmış ve araştırmacıların dikkatlerine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Cönks (poetry notebooks) and mecmuas take important place in Turkish cultural history. Serving a poem anthology of the period in which they were written were immortalized by recording, especially improvisation of works in Turkish verbal literature. It is possible to follow up the likes and tendencies of art of the period. Nuri Gökaşan of Ürgüp , who is also a poet , has taken plenty of works from numerous poets into his mecmua named Anadolu Millî Şiirler Külliyâtı (Corpus of National Anatolian Poems). At the same time he has recorded some of his poems, calligraphs and charcoal works as a keepsake. Besides the well-known poets and poems, it is possible to coma across the works of poets who are not mentioned in tazkiras, anthologies or encyclopedia. Having the value of a treasure for Turkish literature and culture this work has been rescued from extinction with this study and submitted to the consideration of researchers.