Öz yeterlilik ve motivasyonun kariyer seçimlerine etkisi: Kafkas Üniversitesinde bir araştırma
The effect of self-efficacy and motivation on career choices: A research at the University of Kafkas
  1. Tez No: 543024
  2. Yazar: İBRAHİM GÖKTUĞ ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN KAYGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Öz yeterlilik, Motivasyon, Kariyer, Kariyer Seçimleri, Kafkas Üniversitesi, Self efficacy, Motivation, Career, Career Choices, Kafkas University
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu tez, Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme, İktisat, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümlerinde okuyan öğrencilerin, öz yeterlilik ve motivasyon düzeylerinin kariyer seçimlerine etkisini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada beşli Likert tarzında anket tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında Faktör Analizi, T-Testi, Tek Yönlü Anova Testi ile Korelasyon analizi SPSS 18.0 paket programıyla, doğrulayıcı faktör analizleri ise Lisrel paket programıyla yapılmıştır. Yapılan analizlerden ortaya çıkan araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin öz yeterlilik ve motivasyon düzeylerinin kariyer seçim süreçlerini etkilediği görülmüştür. Ayrıca ankete katılan öğrencilerin demografik özellikleri dikkate alınarak yapılan analizlerden de öz yeterlilik ve motivasyon ile kariyer seçimleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis was prepared to reveal the impact of self-efficacy and motivation levels of the students of Department of Business Administration, Economics, Political Science and Public Administration in Kafkas University Faculty of Economics and Administrative Sciences on their career selection processes. Five-point Likert-type questionnaire technique was used in the study. Factor Analysis, T-Test, One-Way Anova Test and Correlation Analysis were performed with SPSS 18.0 package program and confirmatory factor analyzes were performed with Lisrel package program. Results of the analyses indicated that self-efficacy and motivation levels of the students affected their career selection processes. In addition, according to the analyses considering demographic characteristics of the surveyed students, it was determined that there were statistically significant differences between the self-efficacy and motivation of the students and their career choices.