Batı Anadolu'da dağılış gösteren Dolichophis caspius (Gmelin, 1789) (Serpentes: Colubridae)'un morfolojisi üzerine araştırmalar
Morphological study of Dolichophis caspius (Gmelin, 1789) (Serpentes: Colubridae) distributed in Western Anatolia
  1. Tez No: 543045
  2. Yazar: FAIZURRAHMAN KHALILI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERAH SAYIM ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Dolichophis caspius, Colubridae, pholidosis, morphology, Western Anatolia, Turkey
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalışmada, daha önceki yıllarda toplanmış ve ZDEU (Zoology Department, Ege University) koleksiyonunda kayıtlı bulunan Hazer Yılanı, Dolichophis caspius'a ait toplam 64 örnek morfolojik (pholidosis, vücut ölçüm ve oranları) olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; Batı Anadolu'da D. caspius'un ortalama vücut boyu 796,27 (321- 1689,2) mm olarak tespit edilmiştir. Ventral plaklar 190-211 arasında değişmekte ve ortalaması 200,06'dir. Subcaudal plak çiftleri 90-113 arasında değişmekte olup ortalaması 104, 57'dir. İncelenen örneklerin tamamında gövde ortası pul sırası 19 olarak sayılmıştır. İncelenen örneklere ait morfolojik karakterlerin ortalama biyometrik değerleri ile önceki çalışmalarda bildirilen değerler arasında anlamlı bir fark yoktur. Bu çalışmada incelenen örneklerin, morfolojik özellikler ve pholidosis bakımından literatür ile uyum içerisinde olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the morphologic characteristics (such as Pholidosis, body measurements and ratio) were studied in 64 samples of Dolichophis caspius that were collected previously and registered in ZDEU (Zoology Department, Ege University). According to the results of this study; the mean body length of D.caspius in Western Anatolia was determined as 796.27 (321- 1689,2) mm. The number of Ventralia change between 190-211 and the mean value is 200,06. The number of subcaudalia change between 90-113 in pairs and the mean value was 104, 57. In all of the studied samples, the scales on the middle part of the body were counted as 19 in all samples. There is no significant difference between the biometrical value of morphological characteristics of the studied materials and the values reported previously. According to morphological and pholodosis characteristics, the values of the studied materials are in accordance with the values reported previous literatüre.