Biberde mineral gübre, vermikompost ve deniz yosunu uygulamalarının verim, kalite ve bitki gelişimi üzerine etkileri
Effects of mineral fertilizers, vermicompost and seaweed extract application on yield and quality attributes in pepper
  1. Tez No: 543152
  2. Yazar: FATİH SARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH CEM KUZUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Vermikompost, Deniz Yosunu, Biber, Verim, Mineral Gübre, Vermicompost, Seaweed, Pepper, Yield, Mineral Fertilizer
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma 2016 yılında biberde mineral gübre, vermikompost ve deniz yosunu uygulamalarının verim kalite ve bitki gelişimi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacı ile yürütülmüştür. Çalışmada sadece mineral gübre uygulaması kontrol (K) olarak adlandırılmış; mineral gübreye ek olarak, vermikompost uygulaması (300kg/da) (MG+V) olarak, deniz yosunu uygulaması (toplamda 400cc/400lt) (MG+A) olarak, aynı dozlarda hem vermikompost hem de deniz yosunu uygulaması ise (MG+V+A) olarak adlandırılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 yinelemeli olarak planlanmış her konunun her bir tekerrüründe 33 bitki yer almıştır. Denemede bitkide verim, tek meyve ağırlığı, meyve sayısı, meyve boyu, meyve çapı, meyve eti kalınlığı, meyve iç ve dış rengi, pH ve TETA, SÇKM, toplam fenolik bileşik miktarı, indirgen ve toplam şeker miktarı, C vitamini miktarı, ortalama çimlenme zamanı, çimlenme oranı, bin dane ağırlığı, ekimden ilk çiçeklenmeye ve ilk meyve tutumuna kadar geçen gün sayısı, toplam yaprak alanı incelenmiştir. Bitki başına verimin temel mineral gübreye ek üst gübre uygulanan tüm uygulamalarda kontrol uygulamasından yüksek olduğu (K 468,82 g, MG+A 677,78 g, MG+V 637,59 g, MG+V+A 652,52 g), tek meyve ağırlığı (en yüksek değeri MG+V+A 95,40 g, en düşük değeri MG+A 85,01 g), meyve sayısı (en yüksek değeri MG+A 8,00 adet, en düşük değeri MG+V+A 6,73 adet), et kalınlığı (en yüksek değeri MG+V 4,66 mm, en düşük değeri MG+V+A 4,46 mm) ve TETA (en yüksek değeri K % 0,24, en düşük değeri MG+V ve MG+V+A % 0,23) değeri bakımından uygulamalar arasında istatistiksel anlamda önemli farklar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the effects of mineral fertilizers, vermicompost and seaweed extract application to yield, quality and plant development of sweet pepper in open field conditions in 2016. Mineral fertilizer application was considered as control. Application of mineral fertilizers as base dressing and 300 kg/da vermicompost as side dressing (MF+V), mineral fertilizers as base dressing and 400cc/da seaweed extract as side dressing (MF+A), and mineral fertilizers as base dressing and 300kg/da vermicompost + 400cc/da seaweed extract as side dressing (MF+V+A) along with control were studied in a randomized complete block design with three replications. Yield individual, fruit weight, fruit number, fruit length, fruit diameter, fruit flesh thickness, epidermis and flesh colour, pH, titratable acidity, total soluble solids, total phenolics, total and invert sugar content, vitamin C, mean germination time, rate of germination, thousand seed weight, days to first blooming, days to fruit set, total leaf area were determined in theresearch.According to results yield of perpland was higher when vermicompost and seaweed extract were applied as side dressing(C:486,82 g, MF+A:677,78 g, MF+V:637,59 g, MF+V+A:652,52 g).Statistical differences were detected between applications in terms of fruit weight (highest with MF+V+A 95,40 g, lowest with MF+A 85,01 g), fruit number (highest with MF+A 8,00 adet, lowest with MF+V+A 6,73 adet), fruit flesh thickness (highest with MF+V 4,66 mm, lowest with MF+V+A 4,46 mm) and titratable acidity (highest from K % 0,24, lowest from MF+V ve MF+V+A % 0,23).