Working memory in l2 writing: Does working memory constrain complexity and fluency
İkinci dilde işlev bellek: Grammarde çeşitliliği ve akıcılığı sınırlar mı
  1. Tez No: 543186
  2. Yazar: İLKNUR ATEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ ÇELE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fonolojik Döngü, Görsel Mekansal Hafıza, İşlev Bellek, Eleştirel Yazı, Phonological Loop, Visuospatial Skethpad, Working Memory, Argumentative Writing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dilbilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Mevcut çalışma, Kellog (1999) işlev belleğin metin yazmadaki modeli önderliğinde, McCuthen'in (2000) teorisiyle desteklenip, Baddeley'in (2003) metinde çok bilişen çalışma belleği ışığında, sınırlı dikkat kapasitesi ve biliş kapasitesi teorisi (Lan, 2014) yardımıyla, planlama etkilerini, özellikle metin yazmaya başlamadan önce ve metin yazım aşamasında, işlev bellek, özellikle görsel mekânsal hafıza ve fonolojik döngü etkilerini yetişkin Türk yabancı dil öğrencilerinin (pre-intermediate ve intermediate seviyelerinde) eleştirel yazıda güçlük (compexity), doğruluk (accuracy), ve akıcılık (fluency) açısından etkilerini araştırmıştır (According to SPSS analysis results, 2018). Katılımcıların İngilizce seviyelerinin pre-intermediate ve intermediate olduklarını kanıtlamak için birer İngilizce seviye tespit sınavı almışlardır, fonolojik döngülerini ölçnek için birer operation span, görsel mekânsal hafızalarını ölçmek için birer symmetry span, ve biri metin öncesinde planlamalı (pre-planning), diğeri metin sırasında planlamalı (online planning) iki eleştirel metin yazmışlardır. Araştıma şu sonuçlara varmıştır; 1) Metinde doğruluk ve akıcılık açısından online planning ve pre planningde büyük bir fark gözlnememiştir. Fakat, pre planning de fonolojik döngünün kelime ve kelime çeşitliliği açısından açık bir etkisi vardır. Yanısıra, online planningde, görsel mekansal hafızanın doğru yazı yazmadaki negetif etkine karşı, fonolojik döngünün kelime çeşitililiği ve doğru yazı yazma açısından, pozitif etkisi gözlemlenmiştir. 2) Pre-planningde görsel mekânsal hafızanın cümle çeşitliliği ve doğru yazma üzerine negatif etkisi vardır, akıcılık hariç. Fakat, fonolojik döngü etkileri yazıda doğruluk, akıcılık ve söz çeşitliliği açısından yüksek ve pozitiftir, dilbilgindeki çeşitlilik hariç. 3) Online planning de fonolojik döngü doğruluk ve kelime çeşitliliği hariç, dilbilgisinin kullanımındaki çeşitlilikte ve akıcılıkta pozitif etkisi vardır. Pre-planninge, grammar kullanımın çeşitliliği fonolojik döngü tarafından posizitif etkilenmemiştir, fakat fonolojik döngününg kelime çeşitliliğinde ortalama, doğru yazma ve akıcılıkta ise önemli etkisi gözlenmiştir. 4) Akıcılık (fluency) yüksek olduğunda, yapısal ve sözsel anlamda (syntactic and lexical complexity) daha zor bir dilbilgisi kullanımında ters bir ilişki vardır. Katılımcılar daha akıcı yazdıklarında dil bilgisi anlamında daha zor cümle yapıları ve kelime yapılarını kullanamadıları gözlemlenmiştir (According to SPSS analysis results, 2018.).
Özet (Çeviri)
With the guidance of Kellog's (1999) model of working memory in writing, to be supported by McCuthen's (2000) theory of writing in the light of Baddeley 's (2003) multi component working memory model, with the asistance of Limited Attentional Capacity and Cognitin Capacity theories ( Lan, 2014) the present study has explored, the effects of planning, specifically pre-planning and online planning and working memory, specifically Visusospatial Skechpad (VSS) and Phonological Loop (PL) influence on argumentative writing of Turkish EFL ( pre-inermediate and intermediate) adult sudents in terms of complexity, accuracy and fluency (CAF). The participants have been required to complete an English Proficiency exam to prove their levels of pre-intermediate and intermediate, one operation span task to measure their PL level, one symmetry span task to measure their VSS level and two argumentative essays one of which is with pre-task planning, while the other one is online planning. The research has revealed that 1) There has been observed no big difference in online planning and pre planning regarding accuracy and fluency. However, in pre planning PL influence has been obvious on high lexical and syntactic complexity. In addition, in online planning, PL effects have been observed on lexical complexity and accuracy in a positive way despite the negative effect of VSS on accuracy has been observed, while it has a high positive effect in lexical complexity. 2- In pre planning VSS has negative influence on complexity and accuracy, except fluency. However, PL impacts have been relatively high and positive in accuracy, fluency, and lexical complexity, except synactic complexity 3) In online planning PL has not had a positive effect on syntactic complexity and fluency except accuracy and lexical complexity. In pre planning syntactic complexity has not been influenced by PL positively, but a mattered effect of lexical complexity and a drastic effect of accuracy and fluency has been observed by PL influence. 4) When fluency is high, there is an adverse relation on syntactic complexity and lexical complexity, in pre planning and online planning, syntactic and lexical complexity have been observed that participants cannot produce more complex sentences and more complex words when they are fluent in writing (According to SPSS analysis results, 2018).