Sosyal hizmet perspektifinde taziye kültürünün yas sürecine etkisi
The effect of condolence culture on mourning in social work perspective
  1. Tez No: 543217
  2. Yazar: MUHAMMED ZORLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULHAKİM BEKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Taziye, Sosyal Hizmet, Kültür, Yas, Condolence, Social Work, Culture, Mourning
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
İnsanların hayatta var olmasıyla birlikte yaşamlarında önemli kayıplar yaşayarak ölümle yüzleşmişlerdir. Sevilen birinin ölümü, bireyde sonuç olarak ortaya çıkan yas tepkilerini çözümleme ve yas süreci ile baş etme aşamasında birçok sorun oluşturabilmektedir. Bu sorun ile baş etme süreçlerinden biri olan taziye kültürünün varlığı yaşanan kaybın olumsuzluğuna yönelik oldukça olumlu etkiler sunabilmektedir. Bu çalışmanın amacı; yakını ve/veya tanıdığı öldükten sonraki günlerde yas sürecinde bulunan kişilerin, taziye duygularının ve taziye tepkilerinin belirlenmesi, bununla birlikte, ölen kişinin yakınlarının yas sürecini yaşarken sağlıklı bir süreç dâhilinde vefat edenin sevenlerine yaşattığı etkiyi en aza indirdiğinin tespiti amaçlanmıştır. Yas sürecinde taziyelerdeki dayanışma ve birlikteliğin ölen kişinin yakınları üzerindeki etkisi incelenerek; yakını öldükten sonraki günlerde yas sürecinde bulunan kişilerin taziye tepkilerinin belirlenmesi, yakınlık derecesi, cinsiyet farklılığının taziye kültürüne oluşan duygusal tepkisinin ve etkilerinin saptanması amaçlanmıştır. Böylece taziye kültürünün varlığıyla, ölen kişinin yakınlarının yas sürecini yaşarken sağlıklı bir süreç dâhilinde vefat edenin sevenlerine yaşattığı etkiyi en aza indirdiğinin durum tespitini açıklamaktadır. Sonuç olarak; yas süreci bireyden bireye çeşitlilik gösterdiği kadar kültürden kültüre de değişiklik gösterebilen bir süreçtir. Taziyeye olan duyguların ifade edilmesinde görüşülen kişilerin büyük çoğunluğu taziyenin olması gerektiğini ifade etmişlerdir. Taziyeye karşı ruhsal açıdan yaslı bireye iyi geldiği ve taziye kültürünün varlığından memnun olduklarını ifade etmişlerdir. Taziye olmalı diyenler taziyenin yas sürecinin sağlıklı yaşanmasında oldukça işlevsel bir etkisi olduğu vurgulanmıştır. Taziyelerin kurulmadan önceki ruh hallerinin genellikle çok üzüntülü bir hal taşıdığını ancak taziye ortamları sayesinde taziye zamanı ve/veya taziye sonrasında oluşan yeni durumu kabullenmenin daha sağlıklı yaşandığı ve taziyesiz bir hayatı düşünemeyeceklerini ifade etmişlerdir. Bu tez ile sosyal hizmet perspektifinde taziye kültürünün değerlendirilmesinin yapılarak yas sürecine etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
They face death by experiencing significant losses in their lives with the existence of people in life. The death of a loved one can create many problems at the stage of solving the mourning reactions that result in the individual and coping with the mourning process. The presence of the condolence culture, which is one of the processes of coping with this problem, can offer very positive effects on the negativity of the loss experienced. The purpose of this study is; It was aimed to determine the feelings of condolence and condolence for the people who were in the process of mourning, and the relatives of the deceased while living in the process of mourning, while minimizing the impact of those who died in a healthy process. In the process of mourning, by examining the effects of solidarity and solidarity on the relatives of the deceased; In the days following the death of the relatives of the mourning process, the determination of the condolence reactions, the degree of intimacy, the emotional response of the gender difference to the culture of condemnation and the effects of the condemnation were aimed. Thus, the presence of the culture of condolence, the dead person's deceased while living in the process of grief of the deceased lovers to explain the situation that minimizes the impact on the lovers. As a result; mourning process varies from individual to individual as well as from culture to culture. The majority of the interviewees expressed the need for condolence. They expressed their satisfaction with the existence of a culture of condolence and that they were good for the mentally grieving individual. It should be emphasized that the condolence should be quite functional. They stated that the moods of the condolences before the establishment were generally very sad, but the condolence period and / or condolence after the condolence were more healthy and they could not think of a new life. In this thesis, the evaluation of the culture of condolence in the social service perspective and its effects on the mourning process were examined.