İstihbarat teşkilatlarının terör örgütlerine sızması: İRA örneği
The infiltration of intelligence agencies into terrororganizations: The case study of IRA
  1. Tez No: 543218
  2. Yazar: ELVİN ABDURAHMANLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KATMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Açık Kaynaklı İstihbarat, ECHELON, İRA, İstihbarat Çarkı, Kriptoloji İstihbarat, PİRA, Prisma Programı, Siber İstihbarat, Sinyal İstihbaratı, Cyber Intelligence, Cryptologic Intelligence, ECHELON, Intelligence Cycle, IRA, Open Source Intelligence, PIRA, Signal Intelligence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu tez, istihbarat teşkilatlarının terör örgütlerine sızmasını İRA örneği üzerinden incelemektedir. İstihbarat teşkilatlarının terörle mücadele kapsamında aldığı önlemler ve bu önlemler kapsamında stratejik ve operasyonel üstünlük yaratmakta olduğu savunulmuştur. Bu çalışmada terörizm isimli başlıkta terörizmin ortaya çıkış süreci, terörist örgütlerin yapısı ve terörizm türleri belirtilmiştir. Bununla birlikte terörizm süreciyle birlikte ortaya çıkan güvenlik kavramına açıklık getirilmiş ve 11 Eylül terörist saldırı sonrası uluslararası sistemde terörizmle mücadeleye bakış açısının nasıl değiştiği yer almaktadır. Çalışmada istihbarat tarihi ve uluslararası sistemde mevcut istihbarat teşkilatlarının faaliyet alanlarının neleri kapsadığı belirtilmektedir. Daha sonra İrlanda sorunu ve bu sorunun ortaya çıkış aşaması ele alınmıştır. Bu başlık kapsamında İRA terör örgütünün kuruluş aşaması, örgütün kuruluş amacı, örgütün yapısı incelenmiştir. İRA terör örgütünün yaptığı terör eylemleri sonucunda İngiltere, İrlanda hükümeti ve istihbarat teşkilatlarının terörle mücadelede rolü ve barış müzakereleri sonucunda örgütün silah bırakması tezde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The infiltration of intelligence agencies into terrorist organizations is studied through the case study of İRA. It is argued that intelligence agencies take precautions within the scope of counter terrorism and get strategical and operational superiority within the scope of the precautions. In this study, emergence of terrorism, the structure of terrorist organizations and the types of terrorism are studied. Besides, emergence of security concept is defined along with terrorism and how the perception of counter terrorism changed after September 11 is analysed. The history of intelligence and areass of ingelligence organisations in international system are discussed. Ireland issue and its stages are mentioned. Within the scope of the topic, foundation of İRA, the aim and the structure are analyzed. The role of Brisith and Irish governments, their intelligence agencies and negotiations in counter terrorism resulting ceasefire are evaluated.