Rûhu'l Meânî mukaddimesi bağlamında Alûsî'nin tefsir usûlüne dâir görüşlerinin tahlili
Ālūsī's views of methodology of tafsīr in the context of the introduction of his work Rūh al-Maʿāni
- Tez No: 543216
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED İSA YÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şihâbuddîn Âlûsî, Ulûmü'l-Kur'an, Tefsir Usûlü, Mukaddime, Rûhu'l-Meânî, Şihabuddin Âlûsî, Sciences of Qur'an, Qur'anic Interpretation, Mukaddime, Ruhu'l-meânî
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Âlûsî'nin Rûhu'l-Meânî tefsirinin mukaddimesi bağlamında tefsir usûlüne dair görüşleri bağlamında ele alınan bu çalışma bir giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; Âlûsî'nin ismi, künyesi, yaşadığı ve yetiştiği çevre, ilmî hayatı, yolculukları, tefsirini isimlendirmesi ve eserleri hakkında özlü bilgiler verildi. Birinci bölümde, Kur'an kelimesinin etimolojik tahlilleri ve tanımları analiz edilerek Kur'ân'a verilen isimler ele alındı. Kur'an î'câzı hakkında ulemâ tarafından yapılan yorumlar zikredilerek Âlûsî'nin yaptığı tahliller incelendi. Birinci bölümün sonunda ise Kur'an tarihiyle ilgili meşhur hadislere yer verilerek Âlûsî'nin tercihlerine değinildi. Âyet ve sûrelerin tertipleri hakkında açıklamalar yapılarak elahrufu's-seb'a konusunda ilgili rivâyetlere yer verildi. İkinci bölümde; Âlûsî'nin Kelâmullâh'ın mahiyetine dair görüşleri zikredilerek Mu'tezile, Hâriciyye, İmâmiyye gibi fırkalara âit kelâm-ı nefsî-kelâm-ı lafzî tanımlamalarına yer verildi. Akabinde Kelâmullâh'ın işitilmesi konusunda görüş farklılıklarına ve yapılan yorumlara değinildi. Bu bölümün sonunda Eş'ârî'nin Kelâmullah hakkında yaptığı yorumun yanlış anlaşıldığı belirtilerek bu anlayışın fâsit netîceler doğuracağı zikredildi. Üçüncü ve son bölümde ise tefsir ilminin mâhiyeti ve temel dinamiklerine değinilerek geleneksel tanımlarla Âlûsî'nin tercih ettiği tanım arasında karşılaştırmalar yapıldı. Ayrıca tefsir ilminin önemi ve diğer ilimlerden üstünlüğü ile ilgili Âlûsî'nin dayandığı deliller belirtilerek geleneksel yorumlardan farkı ortaya konuldu. Devâmında tefsir ilminin ihtiyaç duyduğu lügat, sarf, nahiv ve belâgat ilimleri hakkında kısa açıklamalar yapıldı. Son olarak da rey ile tefsir yapmanın imkânı konusu tartışılarak konunun Âlûsî tarafından nasıl anlaşıldığı incelendi.
Özet (Çeviri)
This work, which consists of an introduction and three main chapters, deals with the Introduction of Âlûsî's interpretation, Rûh'ul-meânî in terms of theory of Qur'anic interpretation. We addressed briefly Âlûsî's name, his kunya, the environment he grew up in, his scholarly life, his journeys, naming of his interpretation, his works that reached our day and those that did not. Comments of the scholars on I'câz al-Qur'an were addressed along with the examination of the analyses of Âlûsî. At the end of the first chapter we addressed his preferences about the hadith on the history of Qur'an. Along with an explanation on the order of chapters and verses, narrations about al-Ahrufu's-seb'a. In the second chapter, the essence of Kelamullah was discussed and we mentioned the definitions of Kelam-ı Nefsî-Kelam-ı Lafzî by schools such as Mu'tezile, Hâriciye and Imamiyye. Subsequently, the comments and different views were addressed on how Kelamullah was heard. At the end of the chapter, we addressed the misinterpretation of Ashari's comment on Kelamullah along with the corrupt results this mentality can lead to. In the third -and the last- chapter, we compared the essence of the Qur'anic interpretation and its fundamental dynamics through traditional definitions with the definition of Âlûsî. In addition, we pointed out the differences of the evidence Âlûsî relied on while discussing the superiority of the science of Qur'anic interpretation. Following that, the sciences Qur'anic interpretation needs such as lugat, sarf, nahiv and belagat were briefly explained. Finally, the possibility of interpretation by ra'y was discussed and we examined how Âlûsî understood it.