Lise öğrencilerinin anne baba tutumları ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relation between parental attitudes and anxiety levels of high school students
- Tez No: 543222
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM ÖZTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anne baba tutumu, Sürekli Kaygı, Lise Öğrencileri, Parental attitude, Trait Anxiety, High School Students
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma bir grup lise öğrencisinin anne-baba tutumları ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini İstanbul ili Üsküdar ilçesinde bulunan özel bir kolejin 9.,10.,11. Ve 12. sınıfta bulunan 200 öğrencisi oluşturmaktadır. Bu çalışmada Anne baba tutumunu ölçmek amacıyla“Anne-baba Tutum Ölçeği (ABTÖ)”, öğrencilerin kaygı seviyelerini ölçmek amacıyla“Sürekli Kaygı Envanteri (STAİ Form TX-2)”ve öğrenciler hakkında demografik veriler elde etmek amacıyla ise araştırmacı tarafından oluşturulan“Demografik Bilgi Formu”kullanılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen verilere göre anne baba tutumu ile annenin eğitim durumu, babanın eğitim durumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Anne ve babanın eğitim seviyesi arttıkça demokratik tutum oranları aynı şekilde artmakta olduğu görülmüştür. Aynı şekilde, kardeş sayısı, doğum sırası, yaş arasında da anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Öğrencilerin yaşları arttıkça kaygı seviyelerinin de yükseldiği görülmüştür. Araştırmaya göre öğrencilerin kaygı düzeyleri ile demokratik tutum, otoriter tutum ve koruyucu istekçi tutum arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Demokratik anne baba tutumu yükseldikçe sürekli kaygı azalmaktadır. İstekçi anne baba tutumu yükseldikçe sürekli kaygı yükselmektedir. Otoriter anne baba tutumu yükseldikçe sürekli kaygı yükselmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was performed to investigate the relation between parental attitudes and anxiety levels in a group of high school students. The sample of the study consist of 200 students 9th, 10th, 11th and 12th grade students of a private high school located in the Üsküdar district of Istanbul. In this study, to measure the attitude of parents“Parental Attitude Scale (ABTÖ)”, to measure anxiety levels of the students“The State-Trait Anxiety Inventory (STAI Form TX-2)”and to obtain demographic data about the students Demographic Information Form created by the researcher were used. According to the data obtained from the study, a significant relation was found between the parents' attitude and the education levels of the father and the mother. It was found that the rates of democratic attitudes increased with the education levels of the mother and the father. Similarly, a significant relation was found between the number of siblings, birth order of siblings and age. It was also observed that anxiety levels of students increased with the age. According to the study, there was a significant relation between the students' anxiety levels and democratic attitude, authoritarian attitude and protective demanding attitude. The result of the study shows that the trait anxiety decreases with increased democratic parental attitude, increases with increased demanding parental attitude, and increases with increased authoritarian parental attitude.