İstanbul'da beş yıldızlı otellerde yeşil yıldız uygulamasının otellerin işletmeciliğine sağladığı avantajların analizi
The advantages of green star application in five star hotels in İstanbul for the management of hotels
  1. Tez No: 543361
  2. Yazar: ÖZLEM YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NÜZHET KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Sürdürülebilirlik, Turizm, Yeşil Yıldız, Environment, Sustainability, Tourism, Green Star
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Turizm çevre ve sürdürülebilirlikle yakından ilişkisi olan bir kavramdır. Ekolojik dengenin bozulmaması ve doğal kaynakların zarar görmesini engellemek için çevre bilincinin oluşması büyük önem taşımaktadır. Turizmi oluşturan unsurlardan biri olan doğal çekicilik ancak sür-dürülebilir turizm sayesinde daha ileriki zamanlara taşınabilir. Günümüzde artık işletmeler kar etmenin yanı sıra sosyal sorumluluk projelerine ve yeşil uygulamalara önem vererek he-deflerine ulaşmayı seçmişlerdir. Yeşil yıldız projesi de bunlardan biridir. Kültür ve Turizm Bakanlığının denetimleri sonucunda otel işletmelerine verilen çevreye duyarlı tesis belgesiy-le işletmeler çevreyi korumaya ve insanları bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapmışlardır. Bu çalışmada, İstanbul'da bulunan beş yıldızlı otellerin yeşil yıldız uygulamasıyla elde ettik-leri avantajları analiz edilmiştir. Çalışmada öncelikle, sürdürülebilir turizm ve çevre arasındaki ilişkiye yer verilmiştir. Daha sonrasında ise yeşil otelcilik ile yeşil pazarlama kavramları tanımlanmıştır. Araştırma kapsa-mında İstanbul bölgesindeki beş yıldızlı otel işletmeleri incelenmiştir. Araştırma için İstan-bul'da bulunan 11 otel ile yüz yüze görüşülerek derinlemesine mülakat tekniği uygulanmış-tır. Çalışma kapsamın da incelenen beş yıldızlı otellerin yöneticileri ile görüşme sağlanarak ken-dilerine yeşil yıldız uygulamasıyla ilgili sorular yöneltilmiştir. Çalışma sonucuna göre ise, 11 katılımcının verdiği cevaplar doğrultusunda yeşil yıldızın otel işletmeciliğine çok büyük avantajlar sağladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Tourism is a concept closely related to the environment and sustainability. To prevent dest-ruction of natural resources, it is important to maintain an ecological balance and creating an environmental awareness. Natural charm is one of the elements that make up tourism, but this can be transferred further thanks to sustainable tourism. Nowadays businesses no lon-ger profit without giving importance to social responsibility and green practices, they choo-se these to achieve their goals. Green star project is one of these practices. Inspections of the Ministry of Culture and Tourism have made people to raise awareness and as a result, businesses with the environmental-friendly are given a certificate in their effort to protect the environment. In this study, five-star hotels with green star applications in Istanbul's advantages were analyzed. First of all, the relationship between sustainable tourism and the environment is mentioned. Furthermore, green hotel management and green marketing are defined. In the scope of the research, five-star hotels in Istanbul were examined. Face to face in-depth interview tech-nique was applied to 11 hotel managers in the working scope. According to the results of the study, all the 11 participating managers stated that green-star hotel management has great advantages.