Kronik otit hastalarında kemik zincir defektlerinin kemikçik mineralizasyonu ile ilişkisi ve bilgisayarlı tomografide dansitometrik ölçümler ile preoperatif tespit edilebilirliğinin incelenmesi
The relationship between the bone chain defects with bone minererization in chronic otitis patients and investigation of the preoperative detectability with dansitometric measurements in computerized tomography
- Tez No: 543362
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM TEPE KARACA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: dansitometri, kemik zincir defekti, kronik otit, Dansitometry, bone chain defect, chronic otitis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Kronik otitis media'lı(KOM) hastalarda, kemik zincir defektlerinin kemikçik mineralizasyonu ile ilişkisinin araştırılması ve kemik zincirdeki defektlerin dansitometrik değerlere bakılarak preoperatif tespit edilebilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal Metod: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniği'nde Ağustos 2015 ile Aralık 2017 tarihleri arasında, kliniğimizde kolesteatomsuz ve polipsiz kronik otitis media nedeniyle opere olan hastaların retrospektif taranması ile gerçekleştirilmiştir. Kemik zincir defekti olan 38 KOM'lu ve kemik zincir defekti olmayan 38 KOM'lu hastanın preoperatif çekilen temporal BT'lerinde; malleus ve inkus kemikçiklerine yönelik dansitometrik ölçüm yapılmıştır. Hasta grupta elde edilen dansitometri sonuçları; yaş, cinsiyet, odyometri sonuçları ve kontrol grubundaki kemik zincire ait dansitometri sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Kemik zincir defekti olan hasta grubun inkus dansitometri değerleri, kemik zincir defekti olmayan kontrol grubu dansitometri değerlerinden dikkat çekici düzeyde yüksek bulunmuştur. Çalışmamızda yaş arttıkça dansitometri değerlerinin yani kemikçik mineralizasyonunun da arttığı gözlendi. Sonuç: Hasta grupta tespit edilen bu dansitometri artışı, kemikçik zincirdeki defektlerin preoperatif tespiti için kullanılabilir. Böylece preoperatif olarak hastanın yapılacak cerrahi işlem hakkında daha doğru ve detaylı bilgilendirilmesi sağlanmış olacaktır. Cerrahi ekip ise ameliyat planlanmasını ve hazırlığının daha doğru bir şekilde tamamlayarak kemik zincirdeki rekonstruksiyon gerekliliğini önceden tespit etmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to investigate the relationship between the bone chain defects and ossicular mineralisation in patients with chronic otitis media (COM), and to evaluation of the preoperative detectability of bone chain defects with dansitometric measurements. Material and Method: The study is conducted by a retrospective analysis of the patients who were operated for chronic otitis media without polyps or cholesteatoma in our clinic between August 2015 and December 2017 in University of Health Science, Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital, Otorhinolaryngology Clinic. Dansitometric measurement of malleus and incus were performed on the temporal CT scans in 38 patients who had COM with bone defects and 38 patients without bone defects. The study group was compared with the control group according to bone dansitometric and audiometric measurements, age and gender. Findings: It is found that the incus densitometry values of the study group is remarkably higher than the dansitometry values of the control group. In our study, it was also observed that as the age increases, densitometry values, corresponding ossicular mineralization increases. Results: The detection of dansitometry increase in patient group can be used for preoperative determining of defects in the ossicular chain. Thus, patients will be informed more accurately about the surgical procedure preoperatively. The surgical team will determine the necessity of reconstruction in the bone chain thus can achieve better surgical planning.