Postmodernlik ve muhafazakarlık bağlamında kadın kimliği inşası: Gaziantep örneği
The construction of female identy in the context of postmodernity and conservatism: The Gaziantep case
  1. Tez No: 543370
  2. Yazar: HÜLYA TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN GÖKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodernlik, muhafazakarlık, din, kadın kimliği, Gaziantep, Postmodernism, conservatism, religion, women identity, Gaziantep
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Modernliğe getirdiği eleştiri ile modern sonrası olanın bilgisini veren, ama belli bir sistem önerisinde bulunmayan postmodern düşünceye değinilecektir. Çoğulcu ve farklılık temelinde çeşitli özne ve özne grupları arasında diyalogu öneren postmodernizm, bu önerisi ile gündeme gelen, farklı kimlikler arasında kurulan diyalogun, sabitlikten uzak ve oldukça salaş bir iletişim biçimi olduğu tartışılacaktır. Derinliği olmayan postmodern bir dilin dolaşıma girdiği alanda, toplumsal ve kültürel hayatın ise oldukça yüzeysel ve gerçeğin belli dil oyunlarıyla simülasyona uğradığı ifade edilecektir. Ayrıca modern düşüncenin dışarıda bıraktığı dinin postmodernizm tarafından gündelik mikro sosyolojiye bölük pörcük davetinin,“hakikat”olarak dini özüne çağırmaktan öte, bir yanılsama olduğu iddia edilecektir. Ayrıca modern bir ideoloji olarak muhafazakarlığın toplumsal değerleri muhafaza eden retoriğinin modern bir talep olarak belirdiği alanda, kültürel ve dini değerlerin yeni bir yaşam biçimini işaret eden şekliyle yeniden üretildiği ileri sürülecektir. Postmodernizmin“her şey olur”mantığında her şeyin merkezinden sökülerek yüzeyselleştiği dünyada muhafazakarlığın nasıl bir işleve sahip olacağı irdelenirken her iki kavramın modern düşünceyi besleyen büyük anlatılara getirdikleri eleştirinin yanında kapitalist sisteme yönelik herhangi bir eleştirilerinin olmadığı ileri sürülürken toplumsal ve kültürel ögelerin, kadın kimliğine bürünen yüzü değerlendirilecektir. Bu amaçla postmodernlik ve muhafazakarlık bağlamında, yerelde kadın kimliği inşa biçimlerinin analiz edilmesi için araştırma evreni olarak Gaziantep kent örneği incelenmeye değer görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The critique of modernity and the postmodern thinking that gives the knowledge of the post-modern but which do not suggest a specific system will be mentioned. Postmodernism which proposes dialogue between various subject and subject groups on the basis of pluralist and difference; it will be discussed that the dialogue between different identities, which came to the fore with this proposal, is a form of communication which is far from being fixed and quite unstable. It will be stated that social and cultural life has been simulated with certain language games in the area where a postmodern language with no depth is circulated and social and cultural life is quite superficial. In addition, the religion left by modern thought; it will be claimed that postmodernism is an illusion, rather than inviting the sacred quartet inviting daily micro-sociology to the religious essence as truth post. Moreover, as a modern ideology, the rhetoric of conservatism, which preserves social values; in the area where it appears as a modern demand, it will be argued that cultural and religious values are reproduced in the form of a new way of life. In the postmodernism everything happens with in the logic, the function of conservatism in the world where everything is removed from the center of the surface is examined; in addition to the criticism that both concepts bring to modern narratives, they do not have any criticism of the capitalist system; the face of the social and cultural elements and women's identity will be evaluated. For this purpose, in the context of postmodernism and conservatism, the sample of the city of Gaziantep as a researh center for analyzing female identity building forms at the local level was considered worthwhile.