Doyurma basıncı ve su sıcaklığının örselenmiş bir kil zeminin drenajsız kayma dayanımına etkisinin araştırılması
Investigation the effect of saturation pressure and water temperature on the undrained shear strength of a remoulded clayey soil
  1. Tez No: 543378
  2. Yazar: EHSAN KHASHABI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doyurma basıncı, drenajsiz kayma dayanimi, örselenmiş zemin, kil, termal etki, Saturatıon Pressure, Undraıned Shear Strength, Remoulded Soıl, Clay, Thermal Effect
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışmada, kil zemin numuneleri üzerinde doyurma işlemi ilk aşamada sabit sıcaklıkta ve basınçlı su kullanılarak yapılmış ve farklı basınçların su içeriği, doygunluk derecesi ve dolaylı olarak dayanım parametreleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır daha sonra ikinci aşamada aynı işlem farklı iki sıcaklıklarda (30°C ve 60°C) tekrarlanmış ve zemin numunelerein davramışını nasıl etkilediği araştırılmıştır. Çalışmada Birleşik Zemin Sınıflama Sistemi(USCS)'e göre CL türü kil kullanılmıştır. Bu malzeme üç farklı sıkıştırma enerjisinde Standard Proctor Enerji SPE, Intermediate Proctor Enerji IPE ve Modified Proctor Enerji MPE hazırlanarak farklı Basınçlarda, zamanlarda ve sıcaklıklarda doyurma işlemi gerçekleştirilmiştir. Doyurma işlemi için numuneler rijit duvarlı mold'lar içerisinde sıkıştırılarak doyurulmuştur. Doyurulan numuneler üzerinde Konsolidasyonsuz Drenajsız (UU) üç eksenli basınç deneyi ve daha sora Su İçeriği, Doygunluk Derecesi ve Dayanım Parametreleri belirleme hesaplamaları yapılmıştır. Her bir doyurma işlemi için üç farklı numune hazırlanarak Konsolidasyonsuz Drenajsız (UU) üç eksenli basınç deneyi üç farklı hücre basıncı (50, 100 ve 200 kPa)'da yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre laboratuvar sıcaklığında yapılan doyurma işleminde basıncın doyurma işleminde pozitif bir etki sağladığı görülmektedir. Dayanım parametreleri ise basıncın artması ve doygunluk derecesinin yükselmesi ile düştüğü görülmektedir. Doyurulma sıcaklığı üzerinde yapılan araştırmada ise sıcaklığın birden fazla faktör üzerinde etkili olduğunu ve bu nedenle doyurulma ve dayanım parametreleri üzerinde nasıl bir etki yarattığı belirlenememiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, primarily the unconsolidated undrained (UU) shear strengths of the clayey soil samples which were exposed to saturation process with different saturation methods, were researched. The clayey soil samples which were prepared by compression in rigid walls were exposed to saturation process in different time under pressure about 1.0, 3.0 and 6.0 bar and different sturation temperature intervals varying from 15 to 60℃. Initially the optimum water content and maximum dry unit weights of the clay used in the study at standard Proctor energy (SPE), modified Proctor energy (MPE), and the average of the two intermediate Proctor Energy (IPE) levels were determined. UU shear strength were conducted on the samples prepared by dynamic compaction at SPE, IPE and MPE levels. Depending on saturation method and saturation period 2-3 times decrease (compared to unsaturated samples) was observed in the UU shear strength parameters (c and Ø) of the samples which were exposed to saturation method. According to the results obtained, it is observed that the pressure provides a positive effect in the saturation process at the laboratory temperature saturation process. Strength parameters are observed to decrease with increasing pressure and increasing saturation level. In the study conducted on the saturation temperature, it was not possible to determine the effect of the temperature on more than one factor and therefore the effect on saturation and strength parameters.