Avrupa Birliği geri kabul anlaşması ve Avrupa Birliği'nin Türkiye ve Ukrayna ile yaptığı geri kabul anlaşmalarının analizi
European Union readmission agreement and analysis of European Union's readmission agreements made with Turkey and Ukraine
  1. Tez No: 543468
  2. Yazar: TAMER SELÇUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLAL ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Geri Kabul Anlaşması, Ukrayna, Türkiye, Avrupa Birliği, Üçüncü ülke vatandaşları ve vatansızlar, Kendi ülke vatandaşları, Readmission Agreement, Turkey, Ukraine, The European Union, Visa Facilitation, Third-country Nationals and Stateless Persons, Own Nationals of the Requested State
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada geri kabul anlaşmalarının Avrupa Birliği dış politikasındaki yeri araştırılmıştır. Avrupa Birliği transit göç yolları üzerinde bulunan Türkiye ve Ukrayna ile geri kabul anlaşmaları yaparak sadece düzensiz göçü engellemeye çalışmamış bununla beraber bu ülkelerin kendisinin sınır güvenliğinde tampon bölgeler haline getirmiştir. Bu çalışmada Avrupa Birliği'nin düzensiz göç ile mücadelesinde Geri Kabul Anlaşması'nın yeri ve Avrupa'nın dış politikasında Geri Kabul Anlaşması'nın önemi konusu çözümlemeye çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı; Avrupa Birliğinin düzensiz göç politikası ile entegre olan iç ve dış politikasının özellikle Avrupa Birliğine komşu ülkeler ile transit geçiş yolları üzerinde olan ülkelere Geri Kabul Anlaşmasını nasıl kabul ettirildiği ve birlik için imzalatılan geri kabul anlaşmalarının hangi amaç ile kullanıldığını AB-Türkiye ve AB-Ukrayna Geri Kabul Anlaşmaları üzerinden anlatmaktadır. Tez çalışmasının yöntemi; nitel ve betimsel şekilde olup konunun içeriği gereği analitik ve karşılaştırmalı bir şekilde araştırma yapılmıştır. Bu çalışmada tümevarım yöntemi kullanılarak incelenen Geri Kabul Anlaşmaları bütünsel bir yaklaşım çerçevesinde ele alınarak ve içerik analizi yöntemi kullanılara anlaşmaların karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The recognition of the Readmission Agreements made by the European Union has been with the Syrian war in our country. Now, in the new generation readmission agreements, whether or not a citizen of a state or country, the target country has given them the opportunity to return these people not only to their nationality but also to the transit countries and the reliable third countries. The European Union make an agreement readmission agreement with Turkey and Ukraine which is not only provided to hinder irregular agreement but also constituted a tampon district it's border. In this study, ''The position of the Readmission Agreement in the struggle of the European Union with irregular migration and the importance of the readmission agreement in European foreign policy'' question was tried to be solved. The importance of this study; Although the Readmission Agreements appear to send back normal individuals, it actually demonstrates how to produce a policy through individuals and how they apply this policy to the neighbouring and transit countries, in particular by the European Union. Method of research; This study has been done in a qualitative and descriptive way and analytically and in a comparative way according to the content of the subject.In this study, it is tried to emphasize the totality of the Readmission Agreements by considering the Acceptance Analysis, which is examined by using the inductive method.In addition, studies using content analysis method and the EU-Turkey Readmission Agreement EU-Ukraine examining the substance of comparisons were made.