Brecht'in epik tiyatro kavramı üzerinden Vasıf Öngören' in Asiye Nasıl Kurtulur oyununa bir reji defteri önermesi
A regie notebook proposal for 'Asiye Nasil Kurtulur', a play by Vasif Öngoren, through brecht's concept of epic theatre
- Tez No: 543478
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASRET ESRA ÇİZMECİ AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Epic, Epic Theatre, Brecht, Vasif Öngoren, Asiye Nasil Kurtulur
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Drama ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Yönetmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu araştırmanın amacı Brecht'in epik tiyatro kavramı üzerinden Vasıf Öngören'in ''Asiye Nasıl Kurtulur?'' oyununa bir reji defteri önermesi yapılmasıdır. Bu araştırmada karma yöntem kullanılmıştır. Kaynak taraması yapılarak, Brecht'in epik tiyatro anlayışı araştırılarak, epik tiyatronun yöntemi tartışılmıştır. Çalışmada diğer bir yöntem karşılaştırmaya dayalı analizlerdir. Bu bağlamda Brecht ile Öngören'in sanat anlayışları karşılaştırılmış, ikisinin benzer ve farklı yönleri incelenmeye çalışılmıştır. Uygulama yöntemi ise reji defteri önermesi“Asiye Nasıl Kurtulur?”tiyatro eseri üzerinde belirlenen bu araçların epik tiyatro bakış açısı çerçevesinde oyunculuk, dekor, kostüm, müzik, ışık gibi sahnesel araçlarla işlevsel kılınması ve reji anlayışının yine bu araçlarla bağlantılı bir bütünlüğü ortaya koyması çalışmalarını içermektedir. Anahtar Kelimeler: Epik, Epik Tiyatro, Brecht, Vasıf Öngören, Asiye Nasıl Kurtulur?
Özet (Çeviri)
This study aims to examine“Asiye Nasil Kurtulur”, a play by Vasif Öngoren, through Brecht's concept of epic theatre. This study usesarchival research, literature review and comparison-based analysisasit's main methods. In this sense, I discuss and compare the idea of Brechtian theatre, in an effort to examine the identical and different aspects of Brecht's and Öngören's use of epic theatre techniques. I engage with the stage tools, such as acting, décor, costume, music, light, etc. discussed inBrecht's epic theatre theory and practicein order toanalyze Vasıf Öngören's play and create a director's notebook for 'Asiye Nasıl Kurtulur?'