Antropometrik meme ölçümleri, meme hacmi ve meme pitozunun mastalji ile ilişkisi
The correlation of anthropometric breast measurements, breast volume and breast ptosis wi̇th mastalgia
  1. Tez No: 725311
  2. Yazar: MERVE KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: meme antropometrisi, meme volümü, meme pitozu, mastalji, breast anthropometry, breast volume, breast ptosis, mastalgia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışmayla amacımız memenin bazı antropometrik değerleri, hacmi ve pitozunun mastalji şikayetiyle ilişkisini ortaya koymaktır. Böylece düşük maliyetle uzun yıllardır kullanılan antropometrik ölçümler sayesinde mastalji yaklaşımlarının geliştirilebileceğini, mastalji şikayetinin somut parametrelerle değerlendirilebileceğini düşündük. Bu amaçla; mastalji şikayeti ile başvuran hastalarla, hiçbir şikayeti olmayıp tarama amaçlı meme polikliniğine başvuran kişilerin meme hacmi, meme pitozu ve meme antropometrisini karşılaştırdık. Böylece mastalji şikayetiyle meme hacmi, meme pitozu ve meme antropometrisi arasında anlamlı ilişkiler yakalanabilirse birinci basamak sağlık kuruluşlarına sık başvuru nedenlerinden biri olan mastalji şikayetinin daha objektif parametrelerle daha iyi değerlendirilip, yönlendirilebileceğini düşündük. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, Konya Şehir Hastanesi meme ünitesinde 01.01.2021-01.07.2021 tarihleri arasında mastalji şikayetiyle başvuran 40-65 yaş arası 115 bayan hasta ile yine aynı tarihlerde Konya Şehir Hastanesi meme ünitesine meme taraması amacıyla gelmiş memeyle ilgili hiçbir şikayeti olmayan 115 bayan hastanın memeleriyle ilgili antropometrik ölçümlerinin ve meme büyüklüklerinin değerlendirilip, karşılaştırıldığı bir vaka kontrol çalışmasıdır. Mastalji şikayetiyle gelen gruptan şikayetleriyle ilgili detaylı anamnez alındı. Çalışmaya fizik muayenesinde patolojik bulgu tespit edilmeyen, mamografi ve ultrason değerlendirilmeleri sonucunda 1 cm altı bening fibrokistik değişiklikler dışında herhangi bir organik patoloji saptanmayan hastalar dahil edildi. Oral kontraseptif kullanan, meme cerrahisi öyküsü, meme kanseri öyküsü, mamografi veya ultrasonografi (USG)'sinde 1 cm'den büyük kistik veya solid lezyonları olan, gebe ve emziren kişiler çalışmaya dahil edilmedi. Her iki gruptaki hastaların hem sağ hem sol memelerinden antropometrik ölçüm değerleri olarak 7 mesafenin mezura ile ölçümü yapıldı. Katılımcılara sosyodemografik bilgilerin ve meme kanseri risk faktörlerinin sorgulandığı meme polikliniği izlem formu doldurtuldu. Beslenme ve sütyen kullanım alışkanlıkları ve şikayeti olan grupta bu şikayeti için aile hekimine başvurup başvurmadığı sorgulandı. Çalışmamızda meme volümü Qiao tarafından geliştirilen formül kullanılarak hesaplandı. Bulgular: Çalışmaya 115 meme ağrısı olan, 115 meme ağrısı olmayan toplam 230 kadın dahil edildi. Katılımcıların yaş ortancası 46 (40-65) idi ve yaş açısından gruplar arasında istatistiksel fark yoktu. Ortanca meme hacmi 1231,29 (79,5-4707) cm³ olarak bulundu. Meme projeksiyonu, meme volümü ve meme volümü/VKİ oranı mastaljisi olan grupta daha yüksek bulundu ve istatistiksel olarak anlamlıydı (p:0,001, p:0,02, p:0,01). Katılımcıların pitozis durumları değerlendirildiğinde mastaljisi olan grupta pitozis oranı mastaljisi olmayan gruba göre daha yüksek bulunmuştur (p:0,001). Mastaljisi olan grupta mastaljisi olmayan gruba göre premenopozda olma, ailede meme kanseri öyküsü olması, günlük toplam 5 bardaktan fazla çay kahve tüketimi, ruhsal sıkıntısı olduğunu belirtenlerin oranı istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunurken, sütyen kullanma oranı, ilk adet yaşı, doğum sayısı ve emzirme oranı anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Sonuç: Mastaljisi olan grupta olmayan gruba göre meme volümü daha yüksek çıktı ve istatistiksel olarak anlamlıydı. Memede pitoz olması, menopoz durumu, emzirme öyküsü, günlük 5 bardaktan fazla kahve-çay tüketimi, ilk adet yaşı ve günlük ortalama sütyen kullanma süresi bağımsız olarak mastalji ile ilişkili saptandı. Burada yeni bir parametre olan meme volümü/VKİ, mastalji grubunda istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim with this study is to reveal the correlation between some anthropometric values, volume and ptosis of the breast with the complaint of mastalgia. Thus, mastalgia approaches can be developed thanks to anthropometric measurements that have been used for many years at low cost, and that mastalgia complaints could be evaluated with concrete parameters. For this purpose; We compared the breast volume, breast ptosis and breast anthropometry of patients who applied with the complaint of mastalgia and those who applied to the breast polyclinic for screening purposes without any complaints. Thus, we thought that if a significant relationship could be found between the complaint of mastalgia and breast volume, breast ptosis and breast anthropometry, the complaint of mastalgia, which is one of the common reasons for applying to primary health care institutions, could be better evaluated and directed with more objective parameters. Materials and Methods: Our study is a case control study of the comparison and evaluation of breast anthropometric measurements and breast sizes of 115 female patients aged 40-65 years who applied with the complaint of mastalgia in the breast unit of Konya City Hospital between 01.01.2021 and 01.07.2021 and 115 female patients who came for breast screening in the breast unit of Konya City Hospital on the same dates and had no complaints about the breast. A detailed anamnesis was taken from the group who came with complaint of mastalgia. Patients with no pathological findings on physical examination and no organic pathology other than benign fibrocystic changes below 1 cm as a result of mammography and USG evaluations were included in the study. Those who use oral contraceptives, have a history of breast surgery, have a history of breast cancer, have cystic or solid lesions larger than 1 cm in their mammography or ultrasonography (USG), pregnant and breastfeeding women were not included in the study. Anthropometric measurement values of 7 distances from both the right and left breasts of the patients in both groups were measured with a tape measure. Participants were asked to fill out a breast polyclinic follow-up form, in which sociodemographic information and breast cancer risk factors were questioned. It was questioned whether the group who had nutritional and brassiere use habits and had complaints applied to the family physician for this complaint. In our study, breast volume was calculated using the formula developed by Qiao. Results: A total of 230 women, 115 with breast pain and 115 without breast pain, were included in the study. The mean age of the participants was 46 (40-65), and there was no statistical difference between the groups in terms of age. The mean breast volume was found to be 1231.29 (79.5-4707) cm³. Breast projection, breast volume, and breast volume/BMI ratio were higher in the group with mastalgia and were statistically significant (p:0.001, p:0.02, p:0.01). According to the ptosis assessment of the participants, the rate of ptosis with mastalgia was higher than those without mastalgia (p:0.001). Mastalgia, which is common in everyone with mastalgia, being in daily life, having more breasts in the family, being in daily life, consuming more than 5 teas and coffees in the family, which is important in terms of the rate of those who state poverty, is the first choice. , due to its age and being more than the target, as the first choice, as the first choice due to its age and being more than the target, not insufficient in terms of the number of people above their age and scale. Conclusion: Breast volume was higher in the group with mastalgia compared to the group without mastalgia and it was statistically significant. Ptosis in breast, menopausal status, breastfeeding history, daily consumption of more than 5 cups of coffee and tea, age at first menstruation, and average daily brassiere wearing time were found to be independently associated with mastalgia. In this study, a new parameter, breast volume/BMI, was found to be statistically significantly higher in the mastalgia group.