Somatizasyon bozukluğu semptomlarının empati düzeyi ve anksiyete ile ilişkisi
The relationship of somatization disorders symptoms with empathy level and anxiety
  1. Tez No: 543519
  2. Yazar: BİRSEN ECE PAKEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMHUR TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Somatizasyon, Empati, Anksiyete, Ruhsal Belirti Tarama Listesi, Beck Anksiyete Ölçeği, Empati Düzeyi Belirleme Ölçeği
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Briquet sendromu olarak da bilinen somatizasyon bozukluğu, güncel olarak klinik bir tanı olarak görülmese de, klinik olarak anlamlı şikayetler ile karakterize edilen bir ruhsal sorundur. DSM-V-TR ve ICD-10'da da yer alan somatizasyon bozukluğu semptomları, çeşitli fiziksel sendromların hiçbir klinik bulgu olmadan belirmesine sebep olmaktadır. Somatik belirtiler, oldukça gerçekçidir ve bu sebeple birçok insan, somatik bir tetikleyicinin etkisiyle birinci basamak tedavi yöntemlerine başvurmaktadır. Bu araştırma, somatizasyon konulu tezlerin farklı değişkenler açısından incelenerek dağılımlarının çıkarılması, bu konunun farklı açılardan sınıflanmasını ve hangi alanlarda semptomların daha çok inceleme konusu yapıldığının belirlenmesi ve eksikliklerin neler olabileceğinin saptanması açılarından da literatüre katkı sağlayabilmeyi hedeflediği için önem teşkil etmektedir. Somatizasyon bozukluğu semptomlarının empati düzeyi ve anksiyete ile ilişkisini bulmayı hedefleyen bu çalışmanın bulguları için, Sosyo-demografik Bilgi Formu, Ruhsal Belirti Tarama Listesi (SCL90R), Beck Anksiyete Ölçeği ve Empati Düzeyi Belirleme Ölçeği olmak üzere dört bölümlük bir anket formu kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu lisans ve lisansüstü öğrenim gören öğrenciler arasında bireysel olarak seçilen 100 kişi oluşturmuştur. Bulgular içerisinde de değinilen konular için, empati ve anksiyete düzeyleri arasında ilişki bulunmaması; empati ve somatizasyon arasında ilişki bulunmamasıyla aktarılırken diğer taraftan anksiyete ve somatizasyon belirtileri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.Duygular ve fiziksel belirtiler arasındaki bu bağlantılar, zihin-beden bağlantısı görünümündedir. Bu semptomların, özellikle klinik psikologlarca irdelenmesi, belirtilerin semptomların en aza indirilmesi konusunda yardımcı olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Somatization disorder, also known as Briquet syndrome, is a mental disorder characterized by clinically significant complaints, although it is not currently considered a clinical diagnosis. The symptoms of somatization disorder in DSM-V-TR and ICD-10 cause various physical syndromes to appear without any clinical findings. Somatic symptoms are very realistic and therefore many people resort to first-line treatment with the effect of a somatic trigger. This research is important because it aims to contribute to the literature in terms of determining the distributions of somatization theses in terms of different variables, classifying this subject from different angles and determining the areas in which the symptoms are being investigated more and determining what the deficiencies may be. A four-part questionnaire including the Sociodemographic Information Form, the Psychological Symptom Check List (SCL90R), the Beck Anxiety Inventory, and the Empathy Level Determination Scale were used for the findings of the present study. The study group of the study consisted of 100 people selected individually among undergraduate and graduate students. There is no relationship between the levels of empathy and anxiety for the subjects mentioned in the findings; While there was no relationship between empathy and somatization, there was a significant relationship between anxiety and somatization symptoms. These connections between emotions and physical symptoms appear to be a mind-body connection. Examination of these symptoms, especially clinical psychologists, can help to minimize symptoms and symptoms. KeyWords: Somatization, Empathy, Anxiety, Mental Symptom Check List, Beck Anxiety Scale, Empathy Level Determination Scale.