Guaifenesinin poli(akridin turuncusu) modifiye camsı karbon elektrot ile elektrokimyasal analizi ve farmasötik dozaj formundan tayini
Electrochemical analysis of guaifenesin on poly(acridine orange)modified glassy carbon electrode and its determinationfrom pharmaceutical dosage form
- Tez No: 543538
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA AĞIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Akridin turuncusu, Camsı karbon elektrot, Guaifenesin, Validasyon, Voltametri, Acridine orange, Glassy carbon electrode, Guaifenesin, Voltammetry, Validation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Oral bir ekspektoran olan guaifenesinin elektrokimyasal analizi, dönüşümlü voltametri, diferansiyel puls sıyırma voltametrisi ve kare dalga sıyırma voltametrisi yöntemleri ile oksidasyon yönünde aromatik yapılı iletken bir boya olan akridin turuncusu ile modifiye edilen camsı karbon elektrot kullanılarak incelendi. pH taraması çalışması sonucunda guaifenesinin oksidasyonunun tersinmez olduğu görüldü ve 0.04 M Britton Robinson tamponu için pH 7.0 en iyi cevap alınan tampon ve pH olarak seçildi. Hız taraması çalışmalarında guaifenesinin oksidasyon reaksiyonun adsorpsiyon kontrollü olduğu belirlendi. Diferansiyel puls sıyırma voltametrisi için 1 V ve 60 s, kare dalga sıyırma voltametrisi için 0.2 V ve 60 s optimum sıyırma parametreleri olarak belirlendi. Kalibrasyon grafiklerinden elde edilen sonuçlara göre diferansiyel puls sıyırma voltametrisi ve kare dalga sıyırma voltametrisi için sırasıyla korelasyon katsayısı 0.999 ve 0.998 olarak belirlendi ve doğrusallık 2.0x10-7 M ile 1.0x10-4 M aralığında gözlendi. Guaifenesinin teşhis sınırı diferansiyel puls sıyırma voltametrisi ile 5.779x10-8 M ve kare dalga sıyırma voltametrisi ile 6.172x10-8 M olarak hesaplandı. Yöntemlerin kesinliği gün içi ve günler arası tekrar edilebilirlik çalışmaları ile belirlendi. Guaifenesinin farmasötik dozaj formundan kantitatif tayini herhangi bir ön ayırma işlemine gerek duyulmadan yapıldı. Çalışma sonunda, poli(akridin turuncusu) modifiye camsı karbon elektrotun guaifenesinin analizinde yardımcı maddelerden etkilenmediği görüldü.
Özet (Çeviri)
Electrochemical analysis of guaifenesin which is an oral expectorant was investigated in the direction of oxidation with cyclic voltammetry, differential pulse stripping voltammetry and square wave stripping voltammetry using glassy carbon electrode modified acridine orange that is a aromatic conducting dye. The result of pH scan study was shown that the oxidation of guaifenesin was irreversible and 0.04 M Britton Robinson buffer solution at pH 7.0 was chosen as buffer solution and pH for best response. The oxidation reaction of guaifenesin was determined as adsorption controlled with scan rate study. The optimum stripping parameters were determined as 1 V, 60 s for differential pulse stripping voltammetry and 0.2 V, 60 s for square wave stripping voltammetry. According to the results obtained from the calibration graphs, the correlation coefficients for the differential pulse stripping voltammetry and square wave stripping voltammetry were determined as 0.999 and 0.998, respectively and the linearity was observed between 2.0x10-7 M and 1.0x10-4 M. The limit of detection values were calculated as 5.779x10-8 M with differential pulse stripping voltammetry and 6.172x10-8 M with square wave stripping voltammetry. The precision of methods was determined with within day and inter day repeatability studies. The quantative determination of guaifenesin from the pharmaceutical dosage form was performed without any pre-separation procedure. As a result of the study, it was seen that poly (acridine orange) modified glassy carbon electrode was not affected by the excipients in the analysis of guaifenesin.