Mmarlık ve kültür:Bir tasarım stratejisi olarak Shigeru Ban
Architecture and culture:Shigeru Ban as a design strategy
  1. Tez No: 543549
  2. Yazar: BEKEN ŞENKEÇECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA YEKDANE TOKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık Kültürü, Mimari Tasarım Kuramı, Shigeru Ban, Mimari Tasarım Teknolojisi, Sürdürülebilirlik, Architecture Culture, Architectural Design Theory, Shigeru Ban, Architectural Design Technology, Sustainability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Mimarlık kültür ilişkisi Antikite zamanından günümüze kadar her dönem varlığını somutlaştırarak devam ettirmektedir. Mimarlık kültürü, mimarlık ve kültürün bağlantılı olduğu tüm disiplinlerde ve eserlerinde görülmektedir.“Mimarlık ve Kültür: Bir Tasarım Stratejisi Olarak Shigeru Ban”adlı çalışmada literatür taraması ve Ban'ın eserlerinin örneklendirilmesiyle, mimari tasarım teknolojisi ve sürdürülebilirlik yönü ile Ban'ın mimarlık ve kültüre yerel ve evrensel etkisi incelenmektedir. Çalışmada kuramsal olarak incelenen mimarlık ve kültür kavramları birbirileri içinde etkileşim halindedir. Değişim karşılıklı ve evrensel olarak gerçekleşmektedir. Tarihin gidişatındaki kullanıcı ihtiyaçları ve istekleri, estetik beğeniler, doğayı ele alış şekli, politika, maddi kaygılar, malzeme değişikliği gibi birçok etmen kültürü şekillendirmiştir. Kültürdeki bu etkileşimler mimaride de hayat bulmuştur. İnsanoğlunun doğayla bağlantı kurmasını sağlayan kültürün, tasarım teknolojisinin ilerlediği yöne göre yaşanırlılığı devam edecektir. İnsan ve doğa arasında bulunan kültürü somut hale getiren mimarlığa, ekoloji boyutunda büyük bir pay düşmektedir. Ekosistem zarar görmeye başladığı anda insan da zarar görmektedir. Sürdürülebilirlik, sürdürülebilir mimarlık bu açıdan önemlidir. Çalışmada örneklemelerle Shigeru Ban'ın; geleneksel Japon mimarlık kültürünü günümüze yorumlayarak kendine ait ürettiği tasarım malzemesi (kâğıt tüp) ve tasarım teknolojisi ile sürdürülebilir mimarlığa ve insan yaşamına etkisi incelenmektedir. Geleneksel Japon kültüründe yer alan 'doğaya ait olma' söylemi Ban'ın mimari stratejisinde görülmektedir. Ban, insan ve doğayı birbirinden ayırmadan mimarlık kültürünü evrensel hale getirmektedir. Ban'ın insanlık için düşünerek, tasarlayarak yaptıkları vurgulanmak istenmektedir.
Özet (Çeviri)
The relationship between architecture and culture continues from the time of antiquity until today by embodying its existance. Architecture culture is seen in all disciplines and works in which architecture and culture are connected. In the study“Architecture and Culture: Shigeru Ban as a Design Strategy”, the study of the literature and the exemplary of the works of Ban, the architectural design technology and the local and universal impact of Ban on architecture and culture with his sustainable aspect are examined. In the study, the concepts of architecture and culture, which are examined theoretically, interact with each other. The change takes place mutually and universally. Many factors such as user needs and wishes in the history, aesthetic tastes, the way of describing nature, politics, financial concerns, material change have shaped the culture. These interactions in culture have also occured in architecture. The culture, which enables mankind to connect with nature, will continue to live in the direction which design technology progresses. The architecture, which embodies the culture between mankind and nature, has a large impact in the ecological matter. As soon as the ecosystem begins to get harmed, the human begins to get harmed too. Sustainability and sustainable architecture are important on this way. In the study, Shigeru Ban's impact on sustainable architecture and human life with his own design material (paper tube) and design technology by interpreting the traditional Japanese architectural culture to our daily life is examined. The discourse of 'belonging to nature" in traditional Japanese culture is seen in Ban's architectural strategy. Ban makes the architecture culture universal without separating mankind and nature. It is aimed to emphasize what Ban did for the mankind by thinking and designing.