Poetry yields knowledge: A critical reading of Percy Bysshe Shelley
Şiir bilgi verir: Percy Bysshe Shelley nin eleştirel bir okuma
- Tez No: 543561
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERMA LEKESİZALIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hayal Gücü, Romantik Şiir, Platonism, Yüce, Siyaset, Bilgi, Hakikat, Imagination, Romantic poetry, Platonism, Sublime, Politics, Knowledge, Truth
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bu tezin ana amacı şiir bilgi türünü ve şiir yoluyla nasıl öğrenildiğini Shelley'nin bakış açısından aydınlatmaktır. Bundan başka, bu çalışma hayal gücü insan zihnini ve düşüncelerini biçimlendirdiği için, Shelley'nin vermek istediği bilginin anlaşılmayacağını savunur. Hayal gücü, doğa elementlerini canlı ve dönüştürecek bir güç olarak işler görür. Shelley'ye göre, hayal gücü doğal çevreyle karşılık bir ilişki içinde, içine girdiğinde tanrısal şiir oluşur ve bilgi ortaya çıkar. Romantik edebiyat akıldan hayal gücü ve duyguya doğru bir değişim ve dönüşumle ilgilidir; yani akıl duguya dönüşüyor. Akıl ve hayal gücünü, duyguya dönuşmesini, doğaya ve kırsal hayata olan tutkuyu, Romantik edebiyat dile getirir. Shelley'ye göre de, hayal gücü gerçekliğin bilginin ötesine gidebilen doğal bir yetenektir. Shelley, hayal gücünü kutsallığın ve zihinsel yaratıcılığın en iyi ölçü olarak düşünürdü. Ayrıca, o hayal gücünü şiirsel yola yönlendirdi. Shelley şiirin çok yaratıcı bir zihnin ürünü olduğunu ve gerçeğe ulaşma potansiyeline sahip olduğunu iddia etti. Doğruluktan söylemek istediği şey mutluluk noktasıdir ki göreceli dir. Shelley'nin bir çok çalışmalarını ve özellikle şirinin araştırmış olan bu çalışmada bulduğum ilk şey şudur: Platon'un takipçisi olmasına rağmen, platonik prensipler den sonunda vaz geçti ve kendi şiirsel felsefesini tanrı, yaradılış, doğruluk ve şiir'le ilgili geliştirdi. Bunlara ek olarak, bu tez savunmasının ikinci buluşu shelley şiire tamamen farklı bir anlam kattığını gördüm, ki neredeyse edebi ve sıradan şiir anlam 'ile ilgisi yok. Üçüncüsiyse, tanrıya inanmak, hayal gücuyle çelişir zira tanrı, zihnin daha fazla spekülasyon yapmasını önler, halbuki hayal gücü hem bedenin hem de ruhun bilinmeyen bölgelerini keşfetme aklına ilham verir. Son olarak, belli bir dereceye kadar dördüncü buluş, üçüncü keşifle bağlantılı; yani yüce tanrı simgelemez aksini iddia eden bazı filozoflara rağmen Shelley den önce, fakat, yüce gizli bir güçtür doğadaki onun itici gücu insanın hayal gücudür ve şiir bunu aktive edebilir. Diğer bir deyişle, hayal gücü yüceyi aktive edebilir. Dahası, hayal gücu zorunlu olarak hoş ve sevimli bir şey doğurmaz, ama bazen kötü ve istenmeyen duygularla karışır. En son ama en kötü değil, politikaya olan ilgisinin güçlü hayal gücünden etkilendiğini anladım, halkın ideal bir toplumu ve geleceği görselleştirmek için hayal gücünü genişletmelerini isteyen siyasi şiirlerinden anlaşılabilir. Gerçrk şuki, Shelley'nin özel hayal gücü açıklamasının ışığında bu çalışmanın ana argümanı olarak, ben önemli eserlerini eleştirel bir okuma yaptım genel olarak ve özellikle şiir bilgiyi nasıl sağlayabileceğini değerlendirmek için.
Özet (Çeviri)
POETRY YIELDS KNOWLEDGE: A CRITICAL READING OF PERCY BYSSHE SHELLEY ABSTRACT The main objective of this dissertation is to illuminate the type of knowledge and how it is learned through poetry from Shelley's viewpoint. Furthermore, the study argues that unless Shelleyean notion of poetry in the light of his definition of imagination is taken into account, his intended knowledge cannot be comprehended since imagination, as an intrinsic trait of individuals, shapes the mind and fashions human thoughts. For Shelley, imagination acts as a dynamic and productive force. He adds that once imagination gets involved in a reciprocal relationship with natural surroundings, poetry is made and then knowledge comes into existence. Romantic literature (1785-1830) pertains to an alteration from reason and intellect to imagination and emotion. It expresses a great passion for nature and rustic life. Percy Bysshe Shelley strongly held that imagination serves as an unbounded natural endowment which can yield knowledge. He, however, repudiated the absolute religious truth manifested in God or any Divine Being. He considered imagination as the best measure for divinity as well as mental creativity. He directed imagination at poetic path claiming that poetry, which is the product of a highly imaginative mind, has this potential to reach truth. What he means by truth is the point of satisfaction and it is relative. Having probed into the majority of Shelley's works and particularly his poetry, the first thing I found out was that although he was an adherent of Platonism, he finally turned away from a number of Platonic principles and refashioned some of them finally developing his own poetic philosophy as for God, creation, truth and poetry. The second finding of this dissertation is that Shelley came up with a totally different definition of poetry which has almost nothing to do with its traditional definitions. The third finding deals with the fact that believing in God itself is in contrast with the imagination since the former hinders the mind from speculating further; however, the latter paves the way for and inspires the mind to discover the unknown territories. Finally, the fourth discovery is in a certain degree tied with the third one which is that the sublime doesn't symbolize God unlike some philosophers who alleged otherwise prior to Shelley; it is a dormant power in nature and the driving force of which is human imagination expressed in poetry. It is imagination that sets the sublime into motion. What is more, imagination does not necessarily give birth to something pleasant and amiable, rather at times it is blended with nasty and undesirable feelings as well. Last but not least, I argue that Shelley's interest in politics was also immensely influenced by his overpowering imagination as it can be inferred from his political poems that call the public for extending the scope of their imagination to visualize an ideal society and future. Having said that, in the light of Shelleyean imagination as the main argument of this study, I carried out a critical reading of his canonical works in general and his poetry in particular so as to find out how poetry can provide knowledge.