Kadın yöneticilerin liderlik özelliklerinin çalışan performansı ve örgütsel bağlılık üzerine etkisi
The effect of leadership features of women managers on employee performance and organizational commitment
- Tez No: 649221
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH FATİH AKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Liderlik, Yönetim, Kadın Liderler, Organizational Commitment, Leadership, Management, Women Leaders
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Kadınların işyerine kitlesel kabulüne ve orta düzey yönetici pozisyonlarında artan sayıda kadın olmasına rağmen, üst düzey pozisyonlar, on yıldan daha uzun bir süre önce olduğu gibi bugün de kadınlar için zor durumdadır. Erkek karar vericilerin ve yerleşik uygulamalarının hakim olduğu bir dünyada çalışan kadınlar, kariyerlerinde üst sıralara doğru ilerlemelerini engelleyen çeşitli engellerle karşılaşmaktadırlar. Bu az sayıdaki kadın yönetici için yaygın olarak kabul gören bir açıklama, yönetici olarak kadına yönelik olumsuz klişelerin, ayrımcılığın ve cam tavanın ısrarıdır. Yönetici pozisyonlarına ulaşmayı başaran kadınlara gelince, liderlik becerileri açısından erkek meslektaşları ile karşılaştırmalara da tabi tutulurlar. Buna göre, cinsiyetin liderlik arayışında herhangi bir doğrudan etkisi olup olmadığı merak edilmektedir. Bu çalışmada kadın yöneticilerin liderlik özelliklerinin çalışan performansı ve örgütsel bağlılık üzerine etkisi incelenmiştir. Buna göre araştırmanın literatür alanında yönetici, lider, örgütsel bağlılık ve performans tanımları ve organları incelendikten sonra 300 örneklemden oluşan araştırmanın bulgularına yer verilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre yaş ve eğitim değişkeni örgütsel bağlılık ve liderlik algıları arasında anlamlı bir ilişki bulunurken, medeni hal, cinsiyet, çalışma süresi değişkenlerinin örgütsel bağlılık, performans ve liderlik algısı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Son olarak çalışma bulguları kapsamında öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Despite the mass acceptance of women into the workplace and an increasing number of women in mid-level management positions, senior positions are still in a difficult position for women today as they were more than a decade ago. In a world dominated by male decision makers and established practices, working women face various obstacles that prevent them from advancing towards the top of their careers. A widely accepted explanation for these few female executives is the persistence of negative stereotypes, discrimination and glass ceiling towards women as managers. A widely accepted explanation for these few female executives is the persistence of negative stereotypes, discrimination and glass ceiling towards women as managers. As for women who manage to reach executive positions, they are also subject to comparisons with their male counterparts in terms of leadership skills. Accordingly, it is wondered whether gender has any direct influence on the pursuit of leadership. In this study, the effect of leadership characteristics of female managers on employee performance and organizational commitment was examined. Accordingly, after examining the definitions and organs of manager, leader, organizational commitment and performance in the literature field of the study, the findings of the study consisting of 300 samples are included. According to the results of the study, a significant relationship was found between the organizational commitment and leadership perceptions of the variables of age and education, while no significant relationship was found between the variables of marital status, gender, working time organizational commitment, performance and leadership perception. Finally, recommendations were presented within the scope of the study findings.