Akıcı konuşma bozukluğu, dil bozukluğu, konuşma sesi bozukluğu olan ve tipik gelişim gösteren 3-6 yaş olguların ve annelerinin mizaç özelliklerinin karşılaştırılması
Communication disorders and temperament: a comparison of temperament characteristics among mothers and their 3-6 years of age children with language disorder, speech sound disorder, fluency disorder and typical development
  1. Tez No: 543602
  2. Yazar: BEDİA SULTAN ÖNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZHAN YALÇIN, DOÇ. DR. GÜL KARAÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Akıcı KonuĢma Bozukluğu, Dil Bozukluğu, KonuĢma Sesi Bozukluğu, Mizaç, Language Disorder, Speech Sound Disorder, Fluency Disorder, Temperament, Mother, Children
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
AMAÇ: Çalışmamızın temel amacı; akıcı konuşma bozukluğu, dil bozukluğu, konuşma sesi bozukluğu olan ve tipik gelişim gösteren çocukların ve annelerinin mizaç özellikleri açısından karşılaştırılmasıdır. GEREÇ ve YÖNTEM: Araştırmaya İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatri Polikliniği'ne başvuran 3-6 yaş arasında olup DSM-5 tanı kriterleri ile akıcı konuşma bozukluğu, dil bozukluğu ve konuşma sesi bozukluğu tanısı alan 30'ar çocuk alınmıştır. İstanbul Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatri Polikliniğine başvuran çocuklar değerlendirilerek tipik gelişimi olan 30 çocuk ile kontrol grubu oluşturulmuştur. Tüm katılımcıların anneleri çocuklarını göz önünde bulundurarak çocuk davranış listesi kısa formunu, kendilerini göz önünde bulundurarak TEMPS-A mizaç değerlendirme ölçeğini doldurmuşlardır. BULGULAR: Tüm gruplar arasında annelerin TEMPS-A mizaç özellikleri ortalama puanları arasında herhangi istatistiksel anlamlı farklılık bulunamamıştır. Tüm katılımcılar birlikte ele alındığında annelerde TEMPS-A ile ölçülen mizaç alt özellik puanları arttıkça çocuklarda olumlu mizaçsal özelliklerin azaldığı, olumsuz mizaçsal özelliklerin arttığı görülmüştür. Sadece AKB grubunda çocukların yaşları ile annelerin TEMPS-A depresif mizaç puanları arasında pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır. Çalışmamızda Çocuk Davranış Listesi mizaç alt boyut puanları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. KSB grubunda olumlu mizaç özelliği olan yaklaşım/olumlu katılım ölçek puanlarının daha düşük olduğu saptanmıştır. Bunun dışında tanı grupları ile tipik gelişim gösteren gruplar arasında bu ölçek ile ölçülen mizaç alt özellikleri açısından istatistiksel anlamlı farklılık bulunamamıştır. SONUÇ: Annelerde mizaç özellikleri varlığına göre, çocukların mizaç anketinden aldığı puanlar karşılaştırıldığında, çıkan sonuç daha çok akıcı konuşma bozukluğu olan çocukların olumsuz mizaç özelliklerinin, annelerinin mizaç özellikleri ile etkileştiğini düşündürmektedir. İletişim Bozuklukları takip ve tedavisinde anne-çocuk etkileşimi ve çocuk ve annenin mizaçsal özelliklerinin ele alınarak iletişim bozuklukları seyrine etkisini inceleyecek ileri araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of our study is comparison of the temperamental characteristics of children with language disorder (LD), speech sound disorder (SSD), fluency disorder (FD) with children with typical development (TD) and their mothers. MATERIAL AND METHODS: The study group included 3 groups, each having 30 children, between 3-6 years old with LD, SSD and FD who were admitted to the outpatient unit of the Child and Adolescent Psychiatry Clinic of Bakirkoy Prof. Dr. Mazhar Osman Research and Training Hospital. The control group included 30 children with TD between 3-6 years. Psychiatric assessment was established by using DSM-5. Children's temperamental characteristics were determined using The Children's Behavior Questionnaire- Short Form (CBQ-SF) by maternal report and the mothers's temperamental characteristics were determined using TEMPS-A. RESULTS: There were no statistically significant difference between mean scores of maternal TEMPS-A. Children's positive temperamental characteristics decreased and negative temperament characteristics increased while the mothers' TEMPS-A characteristic scores increased. A positive association was found only between the ages of children with FD and TEMPS-A depressive temperament scores of mothers. There was no significant differences in terms of scores of CBQ-SF dimensions between groups. The scores of children with SSD was lower than the other groups in the“Approach”characteristic. In addition, no statistically significant difference was found between the communication disorders groups and the TD group in terms of the temperamental characteristics. CONCLUSION: According to comparison between the presence of temperamental traits in the mothers and children's temperament characteristics, findings suggest that negative temperament characteristics of children with FD interact with the temperament traits of their mothers. Further studies are needed to assess the effects of mother-child interaction and child and mother's temperament characteristics on the course of disorders.